Brexit va fi catalizatorul unei noi crize globale

Data actualizării: Data publicării:
Anatole Kaletsky
Anatole Kaletsky
Economist șef și Director al Gavekal Dragonomics. A publicat opinii în Times of London, International New York Times și Financial Times. Este autorul cărții „Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy”, care a anticipat cele mai multe trasnformări ale economiei mondiale post-criză. Cartea lui din 1985 („Costs of Default”) a fost folosită de guvernele din America latină și Asia în negocierile cu FMI.
brexit steaguri mici GettyImages-516310132 1

LONDRA - Activitatea febrilă a piețelor financiare înaintea referendumului din 23 iunie, cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, indică faptul că rezultatul va influența economia și politica mondială mult mai profund decât ar părea, având în vedere că Regatul Unit reprezintă doar în jur de 2,4% din PIB-ul mondial. Există trei motive care explică impactul disproporționat.

În primul rând, Brexit este parte a unui fenomen global: revoltele populiste împotriva partidelor de la putere vin mai ales din partea votanților în vârstă, săraci sau mai puțin educați, îndeajuns de furioși încât să clatine insitituțiile existente și să sfideze „politicienii sistemului” și experții economici. Profilul demografic al susținătorilor Brexit este izbitor de asemănător cu cel al suporterilor lui Donald Trump și al adepților Frontului Național francez.

Sondajele de opinie arată că majoritatea votanților care susțin ieșirea din UE (între 35% și 65%) nu au studii medii finalizate, au peste 60 de ani sau sunt muncitori.

În contrast, cei cu studii superioare, care au sub 40 de ani sau sunt membri ai elitei profesionale și-au propus să voteze pentru rămânerea în UE (între 40% și 60%).

În Marea Britanie, SUA și Germania, revoltele populiste nu numai că sunt alimentate de aceleași doleanțe și sentimente naționaliste, dar apar în condiții economice similare. Toate cele trei țări se confruntă cu rate relativ mici ale șomajului, în jur de 5%. Dar multe dintre locurile de muncă create oferă salarii mici, iar imigranții au luat locul bancherilor în a fi țapii ispășitori ai tuturor problemelor societății.

Foto: Guliver/Getty Images

Lipsa de încredere în liderii din domeniul afacerilor, politicienii mainstream, sau experții economici este evidentă în măsura în care votanții le ignoră avertismentele cu privire la punerea în pericol bunăstarea economică, prin răsturnarea statu-quoului.

În Marea Britanie, după trei luni de dezbatere pe tematica Brexit, doar 37% dintre votanți sunt de părere că soarta economică a Regatului Unit va avea de suferit prin ieșirea din UE, cu un procent mai puțin decât în urmă cu un an.

Cu alte cuvinte, rapoartele voluminoase ale Fondului Monetar Internațional, OECD, Băncii Mondiale, guvernului Britanic și Băncii Angliei, care avertizează asupra pierderilor cauzate de Brexit au fost ignorate.

În loc să respingă avertismentele experților prin analize detaliate, Boris Johnson, liderul campaniei de ieșire, a răspuns cu discursuri agresive și o retorică identică cu cea a lui Trump: „Cui îi e frică de ieșirea din UE? Credeți-mă, o să fie bine.” Cu alte cuvinte, experții s-au înșelat în trecut și se înșală și acum. Judecând după cel mai recent sondaj de opinie, astfel de atacuri fățișe asupra elitelor politice au fost surprinzător de eficiente.

Dar numai după ce voturile vor fi numărate vom afla dacă opiniile exprimate în sondaje au prezis comportamentele de la vot.

Acesta este al doilea motiv pentru care rezultatul Brexit va avea ecouri în toată lumea. Referendumul va fi primul mare test care va stabili cine a descris mai bine magnitudinea revoltelor populiste: experții și piața sau sondajele de opinie.

Deocamdată, experții politici și piețele financiare de pe ambele coaste ale Atlanticului presupun, poate complăcându-se, că ceea ce votanții furioși declară în sondajele de opinie nu se va reflecta în vot.

Analiștii și investitorii au prezis în mod constant șanse mici victoriei insurgenților: la sfârșitul lui mai, piața de pariuri și simulările au estimat probabilitatea victoriei lui Trump și a Brexit la numai 25%, în ciuda faptului că sondajele de opinie arătau o susținere de aproape 50% pentru fiecare.

Dacă în 23 iunie are loc Brexit-ul, șansele mici pe care experții și piețele financiare le-au acordat succesului revoltelor populiste în America și Europa va arăta suspect.

Alegătorii din SUA nu vor fi influențați de Marea Britanie, cu siguranță. Pe de altă parte, există asemănări de ordin economic, demografic și social, iar sondajele de opinie din SUA și Marea Britanie se confruntă cu valori similare, din cauza prăbușirii loialităților politice tradiționale și sistemelor dominante de două partide.

Statisticile permit cuantificarea modului în care așteptările cu privire la alegerile prezidențiale din SUA se vor schimba dacă Brexit învinge în Marea Britanie.

Să presupunem că ieșirea din UE va avea loc. O formulă statistică numită legea lui Bayes arată că încrederea în sondajele de opinie va crește de la 50% la 67%, în timp ce încrederea în opiniile experților ar scădea de la 50% la 33%.

Acest lucru ne conduce la a treia, și cea mai îngrijorătoare, urmare a votului britanic. Dacă Brexit câștigă într-o țară atât de stabilă și calmă din punct de vedere politic, piețele financiare și afacerile din întreaga lume vor intra în alertă față de revoltele populiste din Europa și SUA. Aceste preocupări vor schimba, la rândul lor, realitatea economică. Ca și în 2008, piețele financiare vor amplifica anxietatea economică, sădind și mai multă furie împotriva sistemului și crescând șansele revoltelor politice.

Amenințarea unei astfel de contagiuni înseamnă că Brexit ar putea fi catalizatorul unei noi crize globale. De această dată, însă, muncitorii care își vor pierde slujbele, pensionarii care își vor pierde economiile și proprietarii care vor fi prinși în capitalul negativ nu vor mai putea da vina pe bancheri.

Atunci când revoluțiile lor vor da greș, cei care votează pentru revoltele populiste nu vor mai putea să dea vina decât pe ei înșiși.

 

Taducere: Ștefania Matache; editat de: Laura Ștefănuț

Copyright: Project Syndicate 2016 - Brexit’s Impact on the World Economy

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook

 

Pe același subiect, mai puteți citi:

Cum poate referendumul din Marea Britanie influența România

Brexit a deturnat Marea Britanie de la principala problemă europeană

Scenarii pentru Marea Britanie post-referendum

 

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Banner Aquatique kids 1280 x 720 px_nov_2024
(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...