Tratamentele viitorului. Revoluția genomică

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-1609417

Foto: Gulver/Getty Images

CAMBRIDGE. După doar 13 ani de la finalizarea cu succes a Proiectului Genomului Uman (analizarea întregului material genetic uman n.r.), inovațiile care pornesc de la acesta devin vizibile. Revoluția genomică se află abia la început, dar devine un factor de transformare al economiei globale – promite să aducă numeroase beneficii sociale și ecologice.

Doar în Statele Unite au fost investite fonduri publice în valoare de 3,8 miliarde de dolari pentru Proiectul Genomului Uman. Au adus un profit de aproape 1,000 miliarde de dolari și au creat peste 300,000 de locuri de muncă.

Potrivit OECD, genomica va deveni elementul de bază al mai multor sectoare, precum sănătatea, protecția mediului înconjurător, agricultura, bunăstarea animalelor, biotehnologia, energia alternativă, criminalistica, justiția și securitatea.

Având în vedere că inovațiile prind contur într-un ritm tot mai alert, noile realități vor apărea mult mai repede decât se anticipa.

Ce implicații are revoluția genomică în medicină: tratament personalizat, combaterea rezistențelor la medicamente

Sectorul în care inovațiile bazate pe genomică au atras cea mai mare atenție este cel al sănătății. Astfel, are loc un progres rapid care duce la o practică medicală cu adevărat personalizată, în care profilul ADN al pacienților se foloseșe pentru o îngijire medicală mai individualizată, predictivă și profilactică.

Studiile care se ocupă cu identificarea genelor asociate unor boli frecvente, incluzându-le aici și pe cele care prezintă riscuri medicale, economice și sociale crescute, cum sunt, de pildă, cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea - le permit, mai nou, doctorilor să folosească informații ADN pentru indicarea tratamentului medical adecvat.

De asemenea, cercetătorii identifică secvențe genetice care influențează efectele medicamentelor — ceea ce permite o administrare a medicației mai sigură și mai eficientă pentru tratarea durerii, a unor forme de cancer, precum și a bolilor cardiovasculare sau psihice.

Precision Medicine Initiative (Inițiativa privind medicina exactă), derulată în SUA de anul trecut, desfășoară studii clinice folosind medicamente inovatoare în tratarea personalizată a cancerului la adulți și copii, precum și studii ce vor analiza procesul prin care se creează rezistențe la medicație (una dintre principalele probleme ale medicinei moderne n.r.)

Proiectul urmărește să creeze un grup de cercetare care să cuprindă peste un million de voluntari — li se vor analiza informațiile genetice și stilul de viață pentru a se crea o bază de date care va deveni fundația acestui nou tip de medicină (precision medicine) pentru tratarea unui număr însemnat de boli.

Genomica va influența modul în care extragem petrolul și gazele 

Sănătatea nu este singurul sector influențat de revoluția genomică. S-au înregistrat progrese și în alte domenii, multe având potențial imens în furnizarea de soluții la provocările globale, printre acestea numărându-se asigurarea hranei și protejarea mediului, în fața problemei creșterii populației la nivel mondial, care se preconizează că va ajunge la 9,6 miliarde în următorii 35 de ani.

Cercetătorii chinezi și canadieni folosesc analiza genomică asupra bacteriilor ce populează depozitele de hidrocarburi, pentru a dezvolta noi procese biologice care să facă extracția petrolului și a gazului mai prietenoase cu mediul — prin refolosirea resurselor, reducerea utilizării de apă și energie, precum și limitarea emisiilor de gaz cu efect de seră.

Perspectivele oferite de genomică par nelimitate. Dar, dacă dorim ca acetea să fie realizate, trebuie să depășim unele provocări majore. În sectorul îngrijirii medicale, cu precădere, trebuie să continuăm să demonstrăm importanța transformării medicinei personalizate într-o practică obișnuită. În plus, abordările economice sunt cruciale pentru stabilirea unor politici clare pentru a genera accesul la tratament și rambursarea costurilor. Trebuie stabilite politici de prevenție și în privința confidențialității datelor personale, accesului la tehnologie, discriminarea și consilierea.

De aceea este nevoie de discuții publice ample pe subiect.

Este clar că genomica va transforma știința și tehnologia și va stârni un val extins de inovații. Acesta este momentul optim ca țările să se implice serios în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor genomice și să înceapă să propună soluții eficiente pentru provocările globale, regionale și locale.  

 

Titlul, introducerea și intertitlurile aparțin editorului

Copyright: Project Syndicate 2016 - Harnessing the Genomics Revolution

 

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...