Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din România, fiind deseori descoperit în stadii avansate. Din fericire, în prezent există metode de tratament moderne, de ultimă generație, care cresc șansele de vindecare și asigură o bună calitate a vieții pacientelor.
Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, cu risc redus de recidivă și de metastazare, pacientele trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, care poate oferi managementul integrat al cancerului. Astfel, tratamentul pentru cancer la sân trebuie să fie unul personalizat, multimodal, care să includă intervenție chirurgicală și proceduri oncologice, în funcție de indicația medicală stabilită.
În cazul unui cancer mamar diagnosticat în stadii incipiente, chirurgia sânului poate fi singura metodă de tratament recomandată. În această situație, dacă intervenția chirurgicală este realizată de un chirurg experimentat, pacienta își poate păstra sânul, pentru că tehnicile chirurgicale actuale permit îndepărtarea tumorii, cu păstrarea marginilor de siguranță oncologică și conservarea țesutului mamar. Astfel, în funcție de localizarea și extinderea tumorii, chirurgul poate efectua o lumpectomie (elimină doar tumora) sau o sectorectomie (îndepărtează tumora și o parte din glanda mamară).
În stadiile avansate ale cancerului de sân, poate fi necesară mastectomia, adică excizia completă a sânului afectat. De asemenea, poate fi recomandat tratament oncologic - chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie sau terapie țintită. Aceste proceduri scad riscul de recidivă al bolii și previn formarea de metastaze la distanță, crescând astfel șansele de supraviețuire și îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientei.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacientelor tratament pentru cancer prin managementul integrat al acestei afecțiuni, care implică o abordare personalizată și multimodală. Cazurile complexe beneficiază de analiza Comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), care stabilește etapele necesare pentru tratament, astfel încât pot fi obținute cele mai bune rezultate.
În funcție de indicația medicală stabilită de Tumor Board, pacientele beneficiază de proceduri de tratament oncologic de ultimă generație. Centrul Oncologic SANADOR dispune de tehnologie ultraperformantă, precum cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă și acceleratoare liniare de ultimă generație Varian TrueBeam și TrueBeam STX pentru radioterapie externă și Varian GammaMedPlus iX pentru brahiterapie (radioterapie internă).
Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul cancerului de sân sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.
Pentru a veni în sprijinul pacientelor, Academia de Senologie SANADOR promovează educația pentru sănătate, informând femeile despre importanța investigațiilor de screening, care permit un diagnostic precoce al afecțiunilor mamare și, astfel, un tratament mai puțin invaziv.
În fiecare an, pe 4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o bună ocazie de a atrage atenția asupra importanței consultului medical periodic, care permite descoperirea din timp a acestei afecțiuni. Prin inovație continuă, care asigură un diagnostic avansat, de mare precizie, și tratamente din ce în ce mai performante, cancerul poate fi gestionat eficient.