Scrisoare deschisă ministrului Aurescu
Domnule ministru,
Nu îmi doresc să îngroș corul criticilor sau al detractorilor dumneavoastră. Cred că la noi se critică deseori exagerat și partizan, după cum la fel suntem incapabili să vedem greșelile favoriților noștri. Celor care v-au descoperit de curând și cred că lucrați în diplomație de ieri trebuie să li se amintească despre Insula Șerpilor și munca pe care ați depus-o în acel dosar.
Dar așa cum cred că cei care merită laude trebuie să le și primească, tot așa și cei care greșesc trebuie trași la răspundere. Aș prefera ca greșelile să fie asumate și să nu fie nevoie mereu și mereu de nervozitatea crizei în care toată lumea împinge pe toată lumea pe scări.
Stau și mă întreb: sunteți vinovat de eșecul procesului nostru de aderare la Spațiul Schengen? Îmi e greu să răspund fără a avea detalii asupra procesului, iar lipsa de informații vi se datorează. Pentru că sunteți vinovat de o proastă comunicare a întregului proces, respectând cutuma generalizată a puterii în România: noi suntem sigurii care înțelegem ce se petrece, ceilalți nu sunt în stare și îi vom trata ca pe niște cetățeni nevolnici. Ei bine, nu ați știut să explicați ce se întâmplă și din poziția dumneavoastră asta este o greșeală uriașă, pentru că prin ceea ce ați făcut și faceți în ultimele zile și săptămâni subminați orientarea proeuropeană a României.
Este inacceptabil, domnule ministru, să lăsați cetățenii să rezolve problemele diplomatice ale acestei țări. Este inacceptabil să asistați pasiv la boicoturi și furie națională fără niciun fel de reacție. Sunt convins că înțelegeți perfect ce s-a întâmplat și cât de grav a fost totul, dar că în același timp ați așteptat ca totul să se potolească pentru a traversa această furtună de care sunteți vinovat, alături de mulți alți oficiali ai statului român.
Poate vi se pare o atitudine înțeleaptă să nu vă amestecați cu poporul care se enervează ca la un meci de fotbal și se simt umilit în Europa. Știm prea bine ce se spune despre Ministerul de Externe, un loc în care misecuvenismul este la el acasă, unde vinovații nu au nume și un loc în care supraviețuirea politică e mai importantă decât rezultatele. Dar în timp ce noi stăm aici și ne mestecăm frustrarea, dumneavoastră, care sunteți un diplomat de carieră și un politician cu mare experiență, pentru că ați supraviețuit ani în șir, ar trebui să știți că există un câștigător al gafelor pe care le-ați făcut în acest an și care au dus la dezastrul aderării noastre la Spațiul Schengen.
Numele acestui câștigător este George Simion. Și dacă am face cu toții liniște l-am putea auzi cum își numără voturile. Da, domnule Aurescu, faceți parte din galeria celor care prin faptele lor contribuie la creșterea sentimentelor antieuropene din România. Și asta mi se pare o vină uriașă.
Nu știm dacă ați făcut tot ce se putea în procesul de aderare la Spațiul Schengen pe care guvernul din care faceți parte l-a vândut cetățenilor ca fiind o reușită certă. Nu știm ce informații ați avut de la ambasadorul nostru la Viena, fost ambasador la Berlin și pe care l-ați rechemat la București după atitudinea incalificabilă a guvernului austriac. Nu știm nimic, domnule ministru, despre tot acest proces, pentru că nu spuneți niciodată nimic. Poate va trebui să așteptăm memoriile dumneavoastră ca să aflăm câte ceva printre rânduri de autovictimizare și perorații despre cum țara nu vă merită. Asta e moda în politica românească. Eșecurile se ascund sub preș, mereu și mereu.
Ar trebui să vă cer demisia, dar știu că nu vă pasă. Ar trebui să vă cer să vă asumați eșecul intrării României în Spațiul Schengen, dar ați avut suficient timp să o faceți și este evident că nu sunteți dispus să vă asumați nimic. La fel ca ceilalți miniștri înaintea dumneavoastră, sunt convins că vi se pare că fără dumneavoastră nimic nu se poate face și că țara ar fi în grav pericol dacă ați pleca din poziția de ministru.
Tuturor celor care gândesc ca dumneavoastră, pentru că adevărul este că nu sunteți singurul vinovat de eșecul aderării noastre la Spațiul Schengen, vreau să vă spun că țara poate supraviețui și fără dumneavoastră.
România nu stă în nimeni și nu trebuie să fie o țară dependentă de unul sau de altul. Situația se va schimba atunci când cetățenii vor înțelege că nu există oameni miraculoși și salvatori fără de care nu se poate trăi. O țară funcțională își respectă instituțiile, nu lasă carieriștii să se agațe de scaune și nu ignoră nevoile cetățenilor. Nu suntem acolo pentru că dumneavoastră, domnule ministru, împreună cu toți cei ca dumneavoastră, nu vă lăsați duși din ministere și guvern. Este trist și rușinos, domnule ministru.
Și nu uitați: când veți pleca, strângeți mâna lui George Simion, poate că va avea un loc călduț pentru dumneavoastră dacă tot ce faceți acum îl va ajuta să ajungă la guvernare.
- Etichete:
- opinii
- agora digi
- andrei lupu