Refuzul vaccinării este refuzul unui tratament medical adecvat

Data actualizării: Data publicării:
Anghel Andrei S.
Anghel Andrei S.
Cercetător bioștiințe moleculare University of Chicago, absolvent Harvard University
vaccin antigripal
Foto: Guliver / GettyImages

Tind să fiu sceptic față de măsuri care intervin între părinți și libertatea acestora de a își crește copiii cum vor — probabil o consecință a țării mele adoptive. În cazul vaccinării lucrurile diferă totuși. Minimul de protecție a copilului pe care statul ar trebui să îl sigure este protejarea copiilor de agresiuni fizice din partea părinților și de refuzul de tratament medical adecvat. Și refuzul vaccinării este fix refuzul unui tratament medical adecvat. Tindem să ne complacem în privința consecințelor unor astfel de refuzuri, pentru că în general nu cunoaștem personal pe nimeni paralizat de la poliomielită sau care a murit din cauza difteriei — boli combătute eficient de două dintre vaccinurile pe care le vizează proiectul de lege.

Foto: Gulliver/Getty Images

Să ne înțelegem: dacă o boală nu este eradicată global și vaccinarea scade sub un anumit prag atunci boala se va întoarce. Asta e aproape o certitudine.  

Pojarul a revenit în forță după campaniile împotriva vaccinării

Majoritatea efectelor campaniilor antivaccinare au fost documentate în SUA. Până acum, boala unde se poate face o echivalare directă între numărul mare de cazuri noi și lipsa vaccinării ca principală cauza este pojarul. Pojarul este o boală în general minoră, care poate avea însă complicații. Conform Organizației Mondiale a Sănătății a ucis 158,000 de oameni în 2011 (în scădere de la peste 600,000 în 1990). În jur de 90% dintre oamenii expuși pojarului se îmbolnăvesc și nu există niciun tratament. Vaccinul însă e foarte eficient.

În Statele Unite ale Americii, datorită vaccinării eficiente, boala a fost aproape învinsă în anul 2000, când erau în general sub 100 de cazuri noi pe an, dar a revenit în forță în 2014 (cu peste 600 de cazuri). În iulie 2015 s-a înregistrat primul deces atribuit acestui nou val de cazuri.  

Vaccinarea globală pe de altă parte, poate duce la eradicarea unor boli. În acest moment, singură boală eradicată astfel este variola, care a decimat 300 de milioane de oameni — egal cu populația curenta a SUA — doar în secolul al XX-lea (eradicată în 1977). Alte cifre din State, care compară cifrele pre-vaccinare cu cele post, arată că au scăzut cu 99.9% cazurile de pojar, de poliomielită și difterie cu 100%, etc.

Când numărul de persoane vaccinate scade, crește scala epidemiilor. Asta e sigur.

Tocmai pentru că sunt atât de importante și consecințele atât de mari ele sunt făcute încă din copilărie, fără a li se cere consimțământul copiilor respectivi.

Mitul că vaccinurile pot duce la autism

Dacă frica de vaccinuri este probabil la fel de veche precum vaccinurile însăși, frică de autism e mult mai nouă. În 1998 un doctor britanic pe nume Andrew Wakefield a publicat un studiu de calitate foarte slabă (făcut pe numai 12 pacienți și cu o metodologie deficitară) care a sugerat că ar putea fi o legătură statistică între un vaccin standard (MMR-vaccinul combinat care protejează împotrivă pojarului, oreionului și rubeolei) și incidența autismului. De atunci, s-a dovedit că articolul nu avea numai probleme metodologice, ci autorul chiar falsificase o parte din date. Jurnalul științific care publicase articolul l-a retras și lui Wakefield i s-a retras licență de a practica medicina.

Diverse studii au analizat milioane de pacienți (față de studiul lui Wakefield, care a analizat 12 oameni) și au ajuns la concluzia că nu există nicio legătură semnificativă între cele vaccinare și autism.

Însă frică este contagioasă și uite așa ideea că vaccinarea poate duce la autism e larg răspândită astăzi.

Vaccinurile, mai utile și mai sigure decât Paracetamolul

Atitudinile împotrivă vaccinări copiilor sunt un fenomen ciudat, care pare să se regăsească la intersecția dintre lipsa de educație a publicului general în ceea ce privește vaccinurile și grijă părintească naturală. Intersecția dintre scepticismul natural pe care mulți îl au față de campanii obligatorii organizate de stat, lipsa efectelor benefice imediate și natura preventivă a vaccinurilor sunt probabil alte motive ce alimenteazăatitutidinile antivaccinare.

Modul în care funcționează un vaccin e o treabă destul de complexă, care în general depășește cunoștințele de fiziologie pe care majoritatea oamenilor le acumulează la școală. Pe de altă parte, același lucru s-ar putea spune despre majoritatea intervențiilor medicale și medicamentelor.  

Nu există medicament 100% sigur pe lumea asta. Dacă un medicament e destul de puternic pentru a provoca un efect terapeutic, atunci e destul de puternic pentru a provoca un efect secundar. Întrebarea ar trebui să se pună întotdeauna care e raportul dintre cele două. Aici vaccinurile depășesc orice prag pe care l-am putea inpune. De exemplu, anual în SUA sunt spitalizați zeci de mii de oameni și în jur de 100 mor accidental de la supradoză de paracetamol (paracetamolul poate provoca daune majore ficatului, mai ales în combinație cu alcool). Și asta pentru un medicament care nu tratează boli și nu salvează vieți. Vaccinurile suntmai sigure decât paracetamolul.  

Există o glumă în anumite cercuri de oameni de știință exasperați de obsesia legată de efectele secundare ale vaccinurilor: singurele medicamente sigure pe lumea asta sunt alea homeopate — pentru că nu conțin decât apă și zahăr, n-au efect asupra bolii, dar nici nu-ți fac nici rău.

Vaccinul antigripal este bazat pe previziuni, dar este util

Un caz ușor diferit este acela alvaccinului antigripal. Motivul pentru care el trebuie făcut anual este că virusul gripal se schimbă în permanență, astfel că vaccinul de anul trecut nu mai protejează neapărat și anul ăsta. Este însă important să înțelegem și natura gripei. Pentru adulți sănătoși, gripa în general e o boală relativ minoră. Ea poate provoaca însă complicații la oameni în vârstă, copii și persoane care au anumite afecțiuni preexistente. Consecințele pentru aceste populații vulnerabile sunt semnificative - anual doar in SUA mor in jur de 20,000 de oameni din cauza complicațiilor gripei.

Vaccinul antigripal nu e cel mai eficient vaccin. Când începe producția lui, cercetătorii de la companiile farmaceutice trebuie să ia decizii în privința a ce tulpini vor circula în anul respectiv. În “anii buni”, atunci când vaccinul include tulpinile de virus care circulă, vaccinul reduce rata gripei cu aproximativ 50%.

Nu trebuie sa uitam că, deși gripa e o boală relativ minoră în general, ea poate deveni extrem de letală. În 1918 așa-numita “Gripă spaniolă” a ucis în jur de 5% din populația totală a globului.

De asta autoritățile reacționează ofenisv atunci când o tulpină de gripă similară cu cea din 1918 începe să circule (să ne amintim alertele de gripă aviară și gripă porcină). Miza e potențial imensă. În concluzie, deși vaccinul antigripal nu este perfect, nu e nici o îndoială că e recomandabil să fie făcut an de an.  

Vaccinarea și efectele secundare

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor per total? În SUA există un sistem prin care oamenii pot raporta eventuale efecte secundare ale vaccinurilor. Anual, apar în jur de 2,000 de raportări ale unor efecte serioase (în rest e vorba de dureri de burtă, amețeli, febră etc). Aceste raporturi nu sunt verificate și astfel multe sunt pure coincidențe între momentul apariției simptomelor și vaccinare. Pentru a pune asta în perspectivă, în SUA aniilor ‘50 (înainte de introducerea vaccinului) mureau anual in jur de 500 de pacienti doar de la pojar.

Cifrele sunt clare și înclină balanța spre vaccinare. Important este să vă întrebați dacă nu cumva faptul că auziți de efecte secundare mai des decât de boli prevenibile de vaccinuri vă face să fiți sceptici cu privire la ele.

Un mesaj pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor

Părinților care refuză să își vaccineze copiii le-aș spune în primul rând că este bine că sunt implicați în a lua deciziile medicale potrivite pentru copiii lor, dar că, din păcate, au fost păcăliți. Mașinăria de propagandă antivaccin, care există pentru a promova cărțile, articolele și discursurile unora care se îmbogățesc din asta, este atât de eficientă încât e uneori mai vizibilă decât opinia întregii comunitați medicale. Însă asta nu schimbă faptul că vaccinarea este de departe cea mai eficientă măsură medicală din istorie. A îți vaccina copiii este singura cale responsabilă pentru orice părinte.

Despre autor: Cercetător bioștiințe moleculare University of Chicago, absolvent Harvard University

Titlul, introducerea și intertitlurile aparțin editorului (contact: laura.stefanut@digi24.ro)

Mai puteți citi:

Cine împiedică descoperirea noilor antibiotice

Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii ar trebui să se vaccineze

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025