Editorial Reconstrucția Ucrainei, proiectul în care România poate fi lider regional

Data publicării:
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
Prim-ministrul României
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Marcel Ciolacu este președintele PSD.
ciolacu fb
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: Facebook

Reconstrucția Ucrainei, o oportunitate pentru transformarea României într-un hub regional, furnizor de securitate și dezvoltare în proximitatea Mării Negre.

Trăim o perioadă în care, alături de întreaga Europă, resimțim efectele economice și sociale ale războiului sângeros din Ucraina. Vedem în toate țările europene prețuri mari, fără precedent- la energie, gaze și electricitate, precum și o creștere a prețurilor la alimente - care alimentează puternic inflația. Constatăm rupturi masive în lanțurile regionale și internaționale de aprovizionare ce afectează industrii esențiale. Iar comerțul mondial cu cereale este serios dezechilibrat, fapt care îi determină pe experții ONU să atenționeze asupra apariției unor riscuri alimentare la nivel global.

Una dintre prioritățile actualei guvernări este să protejeze populația și economia folosind toate resursele bugetare disponibile, iar săptămâna viitoare, vom anunța un pachet solid de măsuri economico-sociale, cu o valoare de aproximativ 17,5 miliarde de lei, menit să-i ajute atât pe români, cât și companiile locale să depășească această perioadă dificilă.

Un obiectiv național la fel de important este acela ca România să limiteze riscurile generate de actuala situație și să identifice soluții pentru a transforma aceste provocări în oportunități pe termen lung în beneficiul cetățenilor. Sunt pași pe care statul român trebuie să-i facă hotărât și, în egală măsură, inteligent și strategic. România a demonstrat deja prin hub-ul de sprijin umanitar pentru Ucraina din județul Suceava, realizat cu sprijin european, unde sosesc ajutoare din toată lumea, că poate face lucruri semnificative la nivel regional. A fost un demers corect, care ne oferă orizontul unei noi etape pentru rolul României la nivel regional.

Țara noastră a demonstrat atât la nivel politic, cât și prin reacția solidară a societății și prin mobilizarea emoționantă a românilor în sprijinul refugiaților ucraineni, că merită cu prisosință să devină unul dintre principalii actori care vor coordona procesul de reconstrucție a Ucrainei folosind resursele europene și toate celelalte mari proiecte ce vor fi finanțate de partenerii strategici americani. Putem pune la dispoziție atât portul Constanța (deja folosit pentru exporturile de cereale ale țării vecine, întrucât guvernul de la Kiev nu poate folosi porturile sale de la Marea Neagră), a cărui importanță devine acum strategică pentru întreaga Europă, cât și rețeaua noastră rutieră și feroviară, ce trebuie să beneficieze masiv de investiții europene pentru modernizare.

Toată lumea a înțeles că România joacă un rol strategic vital în zona de Est a Europei și în bazinul Mării Negre. De aceea, trebuie să ne consolidăm rolul nostru geostrategic și să facem ca noul proiect de țară al României să fie transformarea țării noastre într-un hub regional, furnizor de securitate și dezvoltare, iar reconstrucția Ucrainei trebuie să reprezinte primul pas major unde trebuie să fim prezenți și implicați ca stat de primă linie.

L-am auzit cu toții pe președintele Zelenski vorbind în fața Camerelor reunite ale Parlamentului de la București despre convingerea că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Este atât o datorie firească pentru un stat care se dovedește un bun vecin, cât și o oportunitate economică uriașă. De aceea, România trebuie să militeze cu determinare ca Fondul pentru Reconstrucția Ucrainei, ce urmează a fi constituit, cel mai probabil, din contribuții voluntare, majoritatea pe axa UE-SUA, să fie coordonat cu aportul consistent al statele din regiune.

Vorbim, practic, despre echivalentul unui nou Plan Marshall destinat refacerii infrastructurii și economiei Ucrainei, cu o valoare de sute de miliarde de euro! Dincolo de volumul financiar, este importantă ca această reconstrucție să se facă în conexiune și cu țara noastră. România, prin companiile noastre, de stat și private, poate și trebuie să participe la proiecte majore de reconstrucție a orașelor, porturilor sau uzinelor ucrainene. Avem expertiza necesară, resursa umană calificată și dispunem de cea mai bună poziție politică și geo-strategică pentru a fi un actor-cheie în această privință.

Am discutat deja aceste probleme cu mai mulți colegi din Partidul Social Democrat și vom pune pe masa Guvernului soluții concrete pentru ca România să-și joace cât mai eficient șansele. Propunem constituirea unei Misiuni Economice Permanente a României în Ucraina, cu birouri de reprezentare în fiecare regiune importantă, care să discute cu autoritățile naționale și locale din statul vecin despre prioritățile reconstrucției țării. Mai mult, putem implica în aceste eforturi și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din cadrul MAE, care să fie finanțată pentru a finaliza acreditarea la nivel european și coordona asistența umanitară și de cooperare pentru dezvoltare (sau măcar o parte a acesteia) oferită de UE.

În plus, membrii delegației europarlamentare a PSD mi-au oferit și multe alte detalii despre instrumente concrete la nivel european unde țara noastră trebuie să se implice puternic. Colegii mei au expertiza și capacitatea să ajute România să joace acest rol esențial la nivel regional. De exemplu, România ar putea solicita implicarea în coordonarea, cu caracter temporar, a fondurilor alocate Ucrainei prin Instrumentului European pentru Pace, un mecanism financiar ce finanțează toate acțiunile externe ale UE care au implicații militare sau în domeniul apărării, în cadrul politicii externe și de securitate comune. De asemenea, un accent important îl va constitui și planurile coordonate cu autoritățile din Republica Moldova, într-un tandem regional care trebuie să rămână o constantă a diplomației noastre.

Evident, una dintre lecțiile majore ale acestei crize necesitatea obținerii independenței noastre energetice. Nimeni din Europa nu mai vrea să trăiască sub spectrul șantajului cu tăierea gazului, practicat cu cinism de Vladimir Putin. De aceea, vom prezenta urgent în Parlament un nou proiect al legii Off-shore care să permită începerea exploatării gazului din Marea Neagră într-un cadru fiscal convenabil atât statului roman, cât și investitorilor.

Trebuie să ne amintim vorbele spuse de un lider care și-a navigat țara prin tumultul celei mai mari conflagrații din ultima sută de ani. “Niciodată nu lăsa o criză bună să se irosească”, spunea Winston Churchill spre finalul celui de-al doilea Război Mondial. Vorbele sale au inspirat de atunci generații întregi de alți lideri să caute un avantaj în timpul unei crize și să descopere oportunități acolo unde s-ar putea să nu fi existat înainte.

Avem datoria să găsim și să folosim aceste oportunități pentru România. Istoria nu ne va ierta dacă nu încercăm!

De aceea, trebuie să ne implicăm în reconstrucția Ucrainei - un proiect finanțat de Europa, SUA, Canada și alte mari state ale lumii, în care România să își asume cu determinare rolul de lider regional!

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...