România are atâtea de recuperat, încât insistenţa de care dă dovadă Guvernul Grindeanu, în chestiunea graţierii şi a dezincriminării unor fapte, este suspectă şi îngrijorătoare nu doar prin ceea ce fac zilele astea PSD-ALDE şi Liviu Dragnea personal, ci şi prin comparaţie cu ceea ce nu şi-au propus vreodată să facă.
*deficitul de infrastructură rutieră şi feroviară. Nu avem autostrăzi care să lege România de la un punct la altul, iar reţeaua feroviară este la pământ. Efectele sunt dramatice, resfrândându-se în primul rând asupra creşterii economice şi dezvoltării multor zone ale ţării care practic sunt condamnate să rămână sub potenţial.
*risipa din Sănătate, domeniu în care statul injectează sume tot mai mari de la an la an, fără însă ca acest lucru să se reflecte şi într-o îmbunătăţire a condiţiilor de care au parte pacienţii şi personalul sanitar
*reforma Educaţiei, în sensul creşterii competitivităţii şcolii româneşti şi, pe cale implicită, limitării exodului de creiere
*sistemul falimentar de pensii
*macabrul export de femei în Europa
*calitatea vieţii în azilurile pentru bolnavii mintali
*consolidarea clădirilor cu bulină roşie
*tergiversarea marilor dosare, precum Revoluţia şi Mineriada
Şi multe altele...
În 27 de ani, niciuna din temele de mai sus nu a beneficiat de atenţia, grija părintească şi încăpăţânarea de a întoarce ţara pe dos pe care PSD le manifestă faţă de deţinuţi, urmăriţi penali, trimişi în judecată.
De la Revoluţie încoace, nimic, dar absolut nimic altceva nu a generat atâta pasiune pentru Liviu Dragnea şi social-democraţii români, pentru niciun proiect nu s-a lucrat fără pauză în Parlament, la Guvern, în partid.
Practic, de când liderul PSD şi-a instalat Cabinetul Grindeanu, la Palatul Victoria se vâsleşte, 24/24, într-o singură direcţie - graţierea şi modificarea-fulger a codurilor penale. În Parlament, majoritatea PSD-ALDE e în stand-by pentru acelaşi lucru. La fel, şi pe canalele media prietene fostului USL şi actualului PSD-ALDE, controlate de oameni de afaceri cu dosare penale sau condamnări.
În România lor, nicio altă dramă nu se mai poate ridica la nasul „dramelor” „românilor noştri din penitenciare” şi a „dramelor” personale ale diverşilor moguli, oameni de afaceri îmbogăţiţi din contractele cu statul şi politicienilor care, într-un sfârşit, au ajuns să dea socoteală în faţa justiţiei.
Cu alte cuvinte, discrepanţa dintre realitate şi preocupările actualei puteri este uriaşă.
Iar această simplă constatare poate ţine locul oricărei dovezi în sprijinul ideii că asistăm la o tentativă de privatizare în forţă a Dreptului penal de către grupări cu mize personale.
Vor avea sau nu vor avea succes? Ei bine, judecând după declaraţiile cele mai recente, inclusiv cele făcute după protestele de duminică seara, şi având în vedere mizele personale ale vârfurilor din PSD şi ALDE, e de aşteptat ca nici Dragnea, nici Tăriceanu, nici PSD, nici ALDE să nu dea înapoi.
Iar ăsta e un detaliu interesant în sine: de exemplu, Guvernul Ponta a picat pe fondul unei presiuni publice mai mici decât am văzut noi duminica asta şi duminica trecută. Iordache, ministrul pus de Dragnea la Justiţie, zice că s-ar putea renunţa la ordonanţele de urgenţă pentru a se merge pe varianta votării unei legi în Parlament, dar cine-l poate crede? Ideea, oricum, era alta: acest subiect nu trebuia să existe pe agenda Cabinetului Grindeanu şi a majoritatăţii PSD-ALDE, pentru că, în România reală, acest subiect NU ESTE o prioritate.
--------------------------------------------------------
UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis tocmai a solicitat Guvernului să renunţe la demersurile privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
- Etichete:
- calin popescu tariceanu
- psd
- presedintie
- liviu dragnea
- klaus iohannis
- florin iordache
- alde
- legea gratierii
- sorin grindeanu
- proteste romania
- guvernul grindeanu
- ordonante de urgenta gratiere modificare coduri penale