Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre propunerea ca procurorii și judecătorii să nu ajungă în Instanță decât cu aprobarea CSM. „Judecătorii nu îi vor judeca pe magistrați. Vor spune că sunt judecabili, sau nu. Fără ca asta să fie într-un cadru procesual”, spune gazetarul, care adaugă că „justiție, judecată înseamnă Instanță, înseamnă martori, înseamnă procurori, termene, judecători care se pronunță în cadrul Instanței”.
Cristian Tudor Popescu: Magistrații nu vor putea merge în instanță fără aprobarea CSM. Adică, ce găsim aici? Procedeul de la Parlament, despre care se tot vorbește că va fi desființat.
Deci, substituirea Justiției. Parlamentul care a blocat de atâtea ori înfăptuirea Justiției, apărându-și colegii.
Același lucru e transferat acum la judecători și procurori.
Și uitați cât de absurd este: justiție, judecată înseamnă Instanță, înseamnă martori, înseamnă procurori, termene, judecători care se pronunță în cadrul Instanței.
Aici, judecătorii nu îi vor judeca pe magistrați. Vor spune că sunt judecabili, sau nu. Fără ca asta să fie într-un cadru procesual.
Adică CSM, secția de judecători se substituie Instanței, iar în cazul procurorilor e și mai grav, pentru că secția de procurori a CSM trebuie să decidă în legătură cu un procuror dacă va fi sau nu cercetat de DNA.
Deci, procurorul ajunge să joace rol de judecător. E mai rău.
Context
Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a fost adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților cu amendamente
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie critică aceste amendamente, nefiind de acord cu aceste „garanţii”.
„Aşa-numitele 'garanţii' care însoţesc proiectul legii de desfiinţare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiţionarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupţie, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un 'filtru' neconstituţional şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o 'garanţie a impunităţii magistraţilor' suspectaţi de corupţie sau ca o 'superimunitate'”, se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.