Video Scandal între Putere și Opoziție la ședința pentru desființarea Secției Speciale. Comisia Juridică a adoptat proiectul cu amendamente

Data actualizării: Data publicării:
scandal la sedinta pentru desfiintarea sectiei speciale
Scandal între Putere și Opoziție la ședința pentru desființarea Secției Speciale. FOTO: Captură Digi24

A fost scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pe proiectul care prevede desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților. Disputa dintre Putere și Opoziție i-a determinat pe șefa Curții Supreme și pe șeful CSM să părăsească sala. La finalul ședinței, proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a fost adoptat cu amendamente. Legea merge la plen pentru vot, Camera Deputaților fiind prima cameră sesizată.

ACTUALIZARE ora 17:00: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente. S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. 

Trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu avizul CSM, potrivit unui amendament adoptat de comisie. Potrivit proiectului de lege de desființare a SIIJ, dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de 5 zile la parchetele competente. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Amendamentele adoptate joi au fost cerute de UDMR, care a conditionat susținerea proiectului în Parlament de adoptarea acestora. 

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind cameră decizională.


Știrea inițială

Scandal în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pe proiectul care prevede desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților. Actualul președintele al Comisiei, Mihai Badea, de la USR, s-a certat cu Nicușor Halici, social democratul care a condus comisia în legislatura trecută.

Mihai Badea a afirmat că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”.

„Din punctul meu de vedere au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a susținut Badea.

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind „nişte regrese”. Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura. „Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a spus Halici.

A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu care a adus aceleaşi reproşuri. „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”, a spus Cătăniciu.

Pe fondul scandalului din sală, șefa Curții Supreme, Corina Corbu și șeful CSM, Bogdan Mateescu au părăsit ședința.

Reporter: De ce ați plecat?

Corina Corbu, președintele ICCJ: Pentru că nu are sens să mai rămân la o asemenea ședință.

Reporter: Ce anume vă deranjează?

Corina Corbu, președintele ICCJ: Nu mă deranjează nimic. Consider că nu este locul meu aici.

Bogdan Mateescu, președintele CSM: Credeam că este o ședință tehnică, echilibrată, că putem avea argumente juridice.

Reporter: Ce v-a deranjat?

Bogdan Mateescu, președintele CSM: Un astfel de comportament îl regret în Parlament...punctul de vedere e scris, optăm pentru o soluție de echilibru. Trebuie încetată polarizarea societății și polarizarea magistraturii.

Stelian Ion: Varianta cea mai corectă este cea propusă de Guvern

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a pledat pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, afirmând că varianta Guvernului este „cea mai corectă”.

„Acum câţiva ani, s-a înfiinţat această secţie cu multă emoţie, în general a fost emoţie negativă, au fost discuţii aprinse. (...) Cert este că această secţie nu este absolut deloc eficientă, că bazele pe care s-a conceput această secţie au fost fundamental greşite. O singură structură centrală nu poate face faţă şi nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraţilor. (...) Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvernul României, este o variantă care ţine cont de necesităţile reale”, a declarat Stelian Ion.

El a adăugat că ar dori ca, în cadrul dezbaterilor parlamentare, să se aibă în vedere ca în aceste cazuri urmărirea penală, anchetele să fie desfăşurate de către mai multe multe unităţi de Parchet, nu de o structură centralizată.

„S-a văzut că un argument important a fost activitatea DNA. Eu sunt absolut convins că DNA trebuie susţinut în activitatea sa, DNA trebuie să-şi desfăşoare activitatea în continuare în mod corect, are acest sprijin şi a veni cu soluţii legislative care ciuntesc practic din competenţa DNA nu ar fi deloc un semn bun, ar fi un semn în care dorim să atacăm această instituţie. Şi rugămintea, dacă se vor discuta amendamente, să ţineţi cont de acest lucru. Parlamentul este suveran. (...) Trebuie găsită o soluţie astfel încât obiectivul principal, cel asumat şi în Programul de guvernare, cel argumentat foarte bine pe atâtea pagini, cel pe care l-am prezentat foarte transparent de ani de zile, să fie atins - acela al desfiinţării secţiei şi al continuării combaterii acestui fenomen, din fericire, de mică amploare, referitor la infracţiunile săvârşite de către magistraţi”, a transmis ministrul Justiţiei. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...