Contracepția hormonală

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Iosif Niculescu
Dr. Iosif Niculescu
Absolvent al facultății de medicină Carol Davila, are specialitatea în obstetrică-ginecologie. A lucrat în Africa de Sud și a avut activitate științifică în cadrul Facultății de Medicină din Durban. În 1999 a revenit în Europa și a practicat în clinici și spitale din Germania, atât în sistemul public cât și în cel privat, până la poziția de șef de secție. Între 2009 – 2010 a fost director al spitalului de obstetrică și ginecologie Regina Maria din București. În 2011 a deschis propriul cabinet în sudul Germaniei. În 2014 a revenit în România (colaborări cu Intermedicas, Medicover, Medsana și Sanador).
pastile medicamente

Pastilele contraceptive sunt utile dacă sunt luate corespunzător. Recent au apărut aplicații pentru telefon care își propun să înlocuiască pilulele, dar nu va funcționa pentru toate femeile.

Dacă preferați contraceptivele orale, este important să vă faceți o serie de analize și să cereți sfatul medicului, fiindcă există mai multe tipuri de pastile și dacă nu luați ceva care vi se potrivește, vă poate dăuna. 

În continuare, Dr. Iosif Niculescu prezintă contracepția hormonală:

pastile medicamente

Primele forme de contracepție au început prin încercarea de a bloca accesul spermei în vagin prin diferite metode (bureți naturali și diverse materiale pe care femeile le introduceau în vagin înainte de actul sexual), prin distrugerea spermatozoizilor cu diverse substanțe antimicrobiene, prin încercarea de a spăla sau îndepărta sperma imediat după consumarea actului sexual sau folosirea, încă din antichitate, a unor accesorii precum prezervativul, confecționat din diverse materiale de proveniență animală.

Metodele contraceptive moderne care au apărut odată cu dezvoltarea științei și medicinei sunt, din punct de vedere socio-cultural, asociate și cu mișcarea de emancipare a femeilor prin preluarea controlului asupra propriului corp.

Azi există o multitudine de metode anticoncepționale, dintre care cele hormonale sunt printre cele mai sigure și cu mai puține efecte adverse.

Alegerea uneia sau alteia dintre aceste metode trebuie făcută după consiliere profesională.  

Tipuri de contracepție hormonală

Contracepția hormonală înseamnă de cele mai multe ori clasicele pilule, care pot fi combinate sau bazate numai pe derivați de progesteron.  Alte metode de contracepție hormonală pot fi administrate ca aplicații la 2 sau 3 luni, injecții (depozite), cum este de exemplu Depo-Provera, administrate ca depozit într-un dispozitiv  intrauterin (sterilet Mirena sau Jaydess, care sunt mai sigure decat pilula întrucât acționează atât mecanic cât și hormonal), ca implant subcutanat (Nexplanon sau Implanon), ca inel intravaginal. Toate sunt metode contraceptive bazate cel putin parțial sau total pe acțiune hormonală, care funcționează prin inhibarea propriei producții de hormoni și, de cele mai multe ori, a ovulației. Cele bazate numai pe progesteron (injectia sau implanturile), nu inhibă întotdeauna și stabil ovulația, dar împiedică ascensiunea spermatozoidului în tractul genital feminin.

Dacă vorbim de clasicele pilule (contraceptive orale combinate - COC), ele diferă în funcție de cantitatea și calitatea componentelor, diferite derivate de progesteron.  Chiar în cadrul aceluiași preparat, poate să difere dozarea celor două componente, de la o săptămână la cealaltă - bifazice, trifazice. Ce este foarte sigur este că asigură un efect solid, de 98-99% (Pearl Index — siguranta efectului pentru o sută de femei cărora le adminstrezi un an contracepție), atâta vreme cât sunt administrate corect.

Beneficii și riscuri

Au fost speculate multe posibile efecte adverse, printre care unele nu au putut fi dovedite, precum cancerul de sân. În studii însă s-a dovedit că femeile care au luat timp îndelungat COC, indiferent de forme, au incidențe mai mici de: cancer de endometru, cancer de ovar, cancer de colon.

O relație de cauzalitate cu cancerul de sân nu a fost dovedită decât în anumite studii nu foarte ample și nici repetate, pentru anumite pilule cu doze mari de estrogen.

În funcție de derivatul de progesteron folosit în compoziția uneia sau alteia dintre preparate, există posibilitatea, individual, să apară edeme, luat în greutate, retenție de apă, depresie, sângerări intermitente, etc.

Unii dintre derivații progesteronici pot avea un efect androgenic, ceea ce are poate, teoretic, să le facă pe femei mai active, cu mai multă energie (nortesteron).

Alte componente, precum ciproteron actetat, au efect de inhibiție a propriilor androgeni și pot avea un efect secundar depresiv. Reacțiile sunt însă diferite de la o pacientă la alta.

Unele dintre pilule sunt asociate, în consum îndelungat, cu tumori hepatice (adenomul hematic - ciproteron acetat). Pe de altă parte, există o incidență mai scazută a endometriozei în populațiile unde consumul de anticoncepționale este mare (pilulele contraceptive sunt folosite în terapia endometriozei).

Nu trebuie desconsiderate efectele metabolice cu afectarea în bine sau în rău a nivelelor de colesterol total sau/și fracțiunilor de colesterol. Poate apărea senzația de foame sau îngrășarea de la efectul pe metabolismul glucidelor.

De asemenea, unele dintre substanțele folosite în compoziția COC pot genera schimbări, pozitive sau negative, asupra părului, pielii, uscăciunii vaginale, libidoului. De exemplu, cele anti-androgenice sunt cunoscute pentru faptul că fac pielea mai curată.

Care sunt analizele care trebuie avute în vedere înainte de luarea pastilelor anticoncepționale?

Există, la nivel mondial, o tendință de reevaluare a recomandărilor folosirii COC în relație, mai ales, cu efectul acestora asupra  sistemului de coagulare și creștere a riscului la accidente trombo-embolice, arteriale sau venoase, mai ales în cazul folosirii pilulelor cu derivați de progestron de așa-zisa generație a treia (gestoden, norgestimat etc.). Lucrurile devin mult mai interesante și nunațate dacă ne gândim că există în populația generală până la 20% dintre femei care au o predispoziție genetică pentru trombo-embolism (trombofilie).

Pacientele predispuse la trombofilie au teoretic o contradicție pentru pilule și risc crescut în sarcină. Nimeni nu deschide această cutie a Pandorei, pentru că testele de trombofilie nu sunt incluse în pachetul de teste acoperite de marea majoritate a sistemelor publice de sănătate.

Fumatul sau obezitatea în asociere cu pilulele cresc de asemenea substanțial riscul la tromboză.

De cele mai multe ori sunt necesare investigații sangvine și biochimice înaintea prescrierii unei pilule sau alteia și trebuie luate în calcul anumite aspecte clinice: obezitate, diabet, afecțiuni hepatice, renale, depresie, epilepsie, fumat, obiceiuri alimentare, tendință la a retine apă etc. Medicamentele pentru epilepsie accentuează metabolismul hepatic și fac pilulele să nu mai fie eficiente.

Mituri

Folosirea pilulelor în România comparativ cu țările occidentale este extrem de redusă (sub 10%), de cel puțin trei-patru ori mai puțin. Există posibilitatea ca, de pildă, incidența endometriozei mult crescută în România să fie urmarea acestui consum limitat.

Este important de subliniat faptul că sunt false ideile de genul “nu rămân însărcinată pentru că am folosit anticoncepționale” sau faptul că trebuie să faci o pauză de pilule înainte de a rămâne însărcinată,. Poți rămâne însărcinată și dacă uiți să iei o pastilă. Efectul contraceptiv este condiționat de administrarea lor regulată și consecvntă.

Un alt mit este acela că femeilor peste 35 de ani le sunt contraindicate pilulele. Este adevărat că dincolo de această vârstă este posibil să se cumuleaza mulți dintre factorii de risc legați de trombofilii precum și riscuri metabolice, legate de obezitate (dar nu are legatură strict cu vârsta).

Istoric vorbind, cancerul de col uterin a fost asociat cu folosirea pilulelor contraceptive. În cadrul studiului respectiv au fost însă vicii de interpretare, întrucât factorii favorizanți reali erau, de fapt, numărul mai mare de parteneri sexuali asociat cu un risc crescut de a contacta virusul HPV, responsabil cu dezvoltarea cancerului de col. Diferența dintre cauze și factori favorizanți în terminologia medicală duc la crearea unor confuzii de acest gen.

Aplicațiile de telefon care monitorizează ovulația

În ultima vreme au apărut foarte multe alternative la contracepția hormonală, iar aplicațiile care se bazează pe metoda calendarului precum și cele mai complexe (bazate pe date statistice) sunt cele mai folosite.

Toate pot, în bună măsură, să se apropie de rezultatele și siguranța pilulelor cu două condiții: să ai un ciclu regulat, să te încadrezi în statistici și să te protejezi suplimentar în zilele indicate de aplicație ca fiind cele fertile. Nu se aplică în cazul femeilor cu menstruații neregulate și, pe de altă parte, chiar dacă se respectă zilele indicate în aplicație, se poate întâmpla ca fecundația să aibă loc la câteva zile distanță de actul sexual și atunci poate apărea o sarcină chiar dacă au fost respectate indicațiile acesteia.

Despre autor: Dr. Iosif Niculescu este absolvent al facultății de medicină Carol Davila. Are specialitatea în obstetrică-ginecologie. A lucrat în Africa de Sud și a avut activitate științifică în cadrul Facultății de Medicină din Durban. În 1999 a revenit în Europa și a practicat în clinici și spitale din Germania, atât în sistemul public cât și în cel privat, până la poziția de șef de secție. Între 2009 – 2010 a fost director al spitalului de obstetrică și ginecologie Regina Maria din București. În 2011 a deschis propriul cabinet în sudul Germaniei. În 2014 a revenit în România (colaborări cu Intermedicas, Medicover, Medsana și Sanador).

Introducerea aparține editorului.

 

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook.

 

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...