Republicanii au oprit proiectul de lege pentru protejarea accesului la contraceptive înainte de votul decisiv din Senatul SUA

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0879161264
Foto: Profimedia Images

Aproape toți republicanii din Senat au refuzat să susțină o măsură care ar proteja dreptul la contracepție în Statele Unite, în timp ce congresmenii republicani din întreaga țară blochează eforturile de a asigura accesul la contracepție, transmite The Independent.

La doi ani după ce Curtea Supremă a revocat un drept constituțional la servicii de avort, un proiect de lege care să înscrie în lege accesul la contracepție nu a reușit să ajungă miercuri în camera superioară a Congresului.

Legea privind dreptul la contracepție - care a fost adoptată în Camera Reprezentanților în 2022, la o lună după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade - ar fi stabilit drepturi legale pentru ca oamenii să obțină și să utilizeze metode de contracepție și pentru ca medicii să le furnizeze, protejând în același timp disponibilitatea contraceptivelor orale și de urgență și a dispozitivelor intrauterine.

Doar doi republicani - Susan Collins, din Maine, și Lisa Murkowski, din Alaska - au votat în favoarea introducerii proiectului de lege în plen.

Măsura avea nevoie de 60 de voturi pentru a se îndrepta spre procedura finală de vot, dar a eșuat, înregistrând doar 51 față de 39. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și-a schimbat votul în „nu”, în speranța de a o aduce din nou în discuție la o altă dată.

O măsură însoțitoare în Camera Reprezentanților are peste 200 de susținători, dar este puțin probabil ca această cameră controlată de republicani să o supună la vot.

Legiuitorii republicani au criticat măsura ca fiind o cascadorie de an electoral, menită să mobilizeze alegătorii în jurul unor temeri nefondate privind amenințările la adresa asistenței medicale în reproducere. Dar oficialii democrați și apărătorii dreptului la avort au avertizat că accesul la contracepție atârnă de un fir de ață dacă nu are protecție federală.

„Ar trebui să clarificăm care este poziția noastră în această privință și cred că acest lucru arată care sunt diferențele dintre republicani și democrați în această problemă importantă”, a declarat pentru The Independent senatorul democrat de Minnesota Tina Smith. "Una dintre cele mai importante probleme este dacă femeile au libertatea de a-și controla propriul corp în propria viață. Și despre asta este vorba în ceea ce privește contracepția".

„Cu siguranță, atunci când ceva este susținut de 80% din publicul american, ai spera că doar acest lucru ar duce la luarea în considerare a acestui lucru”, a declarat senatorul democrat Tammy Baldwin din Wisconsin pentru The Independent.

Introducerea proiectului de lege în Senat urmează unui val de legi anti-avort și de amenințări la adresa asistenței medicale în domeniul reproducerii în SUA, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție în cazul Dobbs vs. Jackson Women's Health Organization.

Legiuitorii republicani fac în mod obișnuit o asociere între contracepție și avort în opoziția lor față de măsurile care ar proteja accesul la controlul nașterilor în urma deciziei Dobbs.

Legiuitorii republicani din Louisiana și Missouri au blocat recent măsuri de extindere a accesului la anticoncepționale, susținând în mod fals că acestea induc avorturi. De asemenea, guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, a respins recent prin veto un proiect de lege care ar fi asigurat accesul la contracepție, pentru a nu „călca în picioare libertățile religioase ale virginienilor”.

În Idaho, un influent grup de reflecție creștin conservator a etichetat în mod fals dispozitivele intrauterine ca fiind „abortive” într-un document din ianuarie în care se prezentau planurile grupului, „acum că am reușit să eliminăm cu succes avortul electiv”.

Luna trecută, guvernatorul Louisianei a aprobat o lege, prima din țară, care clasifică medicamentele pentru avort ca fiind substanțe periculoase controlate, asemănătoare narcoticelor. Legea din Florida care interzice efectiv accesul la avort după șase săptămâni de sarcină a intrat, de asemenea, în vigoare luna trecută.

La aproape doi ani după ce alegătorii din Kansas au trimis un mesaj răsunător pentru a consacra dreptul la avort în acest stat, parlamentarii republicani au depus în ianuarie o legislație de amploare care ar interzice efectiv accesul și ar permite intentarea de procese împotriva oricărei persoane care a ajutat persoanele care au căutat avorturi.

„Acesta nu este un vot demonstrativ”, a declarat miercuri liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, în fața jurnaliștilor din fața Capitoliului. „Acesta este un vot pentru a ne arăta cine sunteți”.

În declarațiile făcute în plenul Senatului, el a dat vina pentru starea fracturată a sistemului sănătății privind reproducerea din întreaga țară pe „mizeria pe care au creat-o Donald Trump, Curtea Supremă MAGA și Senatul condus de republicani”.

„Trăim într-o țară în care nu numai că zeci de milioane de femei au fost deposedate de libertatea de reproducere, dar trăim și într-o țară în care alte zeci de milioane de femei sunt îngrijorate de ceva atât de elementar precum controlul nașterii”, a spus el. "Asta este cu totul medieval. Este dezgustător".

Senatorii republicani au afirmat în mod fals că proiectul de lege ar „canaliza” bani către furnizorii de avorturi și ar „obliga” la utilizarea medicamentelor pentru avort. Joni Ernst, din Iowa, a numit măsura democrată „propagandă a fricii”.

„Este doar o piesă de comunicare”, a declarat pentru The Independent republicanul din Oklahoma James Lankford.  "Se apropie alegerile prezidențiale. Vin alegerile pentru Senat".

Dar susținătorii au spus că este suficient să ne uităm la Curtea Supremă pentru a ne pregăti pentru potențiale amenințări la adresa accesului la controlul nașterilor.

În opinia sa concurentă în decizia Dobbs, judecătorul Clarence Thomas a declarat că instanța „ar trebui să reconsidere” unele dintre deciziile sale anterioare - inclusiv una care protejează accesul la contraceptive.

Înalta instanță a națiunii este acum așteptată să anunțe o decizie cu privire la revocarea aprobării unui medicament pentru avort utilizat pe scară largă.

Între timp, Trump - posibilul candidat republican la președinție - a sugerat recent, într-un interviu televizat, că „analizează” restricțiile privind accesul la contracepție. Ulterior, el a revenit asupra comentariilor sale într-un mesaj scris cu majuscule pe contul său de pe Truth Social: „NICIODATĂ NU AM ȘI NICI NU VOI SUSȚINE VREODATĂ IMPUNEREA DE RESTRICȚII LA CONTROLUL NAȘTERILOR sau la alte contraceptive”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă vremea la 180 de grade în România. ANM a modificat prognoza meteo
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
Motivul neașteptat pentru care turiștii români în Grecia se ceartă între ei. „Ce figuri, v-ați cumpărat...
Newsweek
SURSE Unii pensionari vor primi adeverințele cu noile pensii după 1 septembrie sau deloc. De ce?
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud