Criza globală a apei și schimbările climatice - de la dezastru la oportunitate
Ziua Internațională a Apei ne reamintește că ciclul global al precipitațiilor este afectat în mod critic de schimbările climatice - ceea ce înseamnă mai puține ploi, secetă severă și precipitații extreme - aducând distrugere și devastare. În România, partea de sud a țării este grav afectată. Având în vedere cantitățile tot mai mici de apă care se varsă în fluviul Dunărea, pomparea unei cantități mai mari pentru a compensa scăderea precipitațiilor nu mai este sustenabilă. Introducerea și implementarea unor soluții tehnologice inovatoare pentru combaterea deficitului de apă pot juca un rol esențial în confruntarea cu criza climatică, atât pentru a se adapta la aceasta, cât și pentru a atenua impactul ei. În acest sens, Israelul este lider mondial incontestabil și cooperează activ cu România.
Statul Israel a dezvoltat o serie de soluții, precum introducerea unor metode avansate de irigare care economisesc apa și cresc randamentul, dezvoltarea de tehnologii pentru managementul integrat al apei și prevenirea pierderilor, introducerea unor modele financiare care să favorizeze economisirea apei, purificarea și desalinizarea apei în mod eficient din punct de vedere al costurilor, tehnologii care ajută la sustenabilitatea rezervoarelor subterane, educația privind conservarea apei, instruire și multe altele.
O parte dintre aceste soluții, în special în domeniul irigațiilor, sunt deja aplicate pe scară largă în România. Cu toate acestea, seceta severă din ultimii ani necesită măsuri suplimentare. De aceea, ne-am concentrat pe promovarea cooperării în două aspecte extrem de relevante pentru România: am prezentat Asociatiei Romane a Apei (ARA) tehnologiile care ajută la gestionarea și economisirea apei și introducerea în agricultură a metodei israeliene de utilizare a apei de canalizare purificata.
Israelul deține recordul mondial în ceea ce privește tratarea apelor uzate. Noi purificăm 95% din apa de canalizare și folosim 85% din aceasta în agricultură. În prezent, 70 % din culturile noastre irigate folosesc apă purificată. În Europa, care suferă din ce în ce mai mult din cauza lipsei de apă, există doar câteva proiecte pilot la scară redusă care irigă culturile cu apă epurata. Preocupările legate de mediu au atras un mare interes în UE pentru purificarea apei și există disponibilitatea de a finanța proiecte de epurare la scară largă. În plus, au fost scrise si stabilite reguli și standarde in acest sens. Totusi, majoritatea guvernelor din Europa nu urmează acest exemplu. Motivele variază, de la lipsa de disponibilitate a ministerelor de a se implica, la lipsa de încredere în soluții, la tendința de a se baza pe tradiție. Israelul poate contribui la soluționarea acestui decalaj.
Veștile bune sunt că, în România, guvernul a decis să încerce să facă față provocării. Cabinetul Primului Ministru a început să facă pașii necesari pentru a sprijini un proiect pilot în Buzău, inițiat de primarul Constantin Toma, pentru a purifica 15 milioane de metri cubi de apă uzată și a o folosi în agricultură. Folosirea apei epurate prezintă anumite riscuri. Dar, dacă se face în mod corespunzător, va aduce beneficii agricultorilor, va reduce poluarea și va diminua perturbarea ecosistemelor naturale.
Proiectul de la Buzău poate fi un exemplu la nivel național dar și la nivel european.
Așteptăm cu nerăbdare să îmbrățișăm viitorul, să adoptăm metode care să deservească nevoile noastre într-un mod sustenabil și suntem bucuroși să devenim partenerii României pentru a atinge acest obiectiv.
- Etichete:
- schimbari climatice
- criza apei
- reuven azar