Un val de caniculă a lovit mare parte din Europa. În Sardinia sunt așteptate până la 48 de grade Celsius, în timp ce grecii suferă și ei la peste 40 de grade. Organizația Meteorologică Mondială spune că, de când au început măsurătorile, Pământul nu a experimentat nimic asemănător. Bogdan Antonescu - specialist în fenomene meteo extreme, a spus la Digi24 că oamenii trebuie să se obișnuiască cu acest fel de temperaturi.
„Încălzirea globală per total, cu 1,1 grade Celsius, este nemaivăzută în ultimii 2.000 de ani cel puțin, poate chiar în ultimii 120.000 de ani”, a explicat specialistul.
„E problema cea mai mare. Prima consecință a schimbărilor climatice, înainte de fenomenele extreme, de impactul asupra agriculturii, creșterea nivelului mării, sunt aceste temperaturi extreme și valurile de căldură tot mai dese. Este o situație nemaivăzută până acum, de când sunt oamenii, și care are impact asupra vieții de zi cu zi, cu diverse ramificații”, a adăugat el.
Antonescu a vorbit și despre fenomenele meteo extreme asociate încălzirii globale.
„În ultima săptămână am avut peste 1.000 de cazuri de grindină de mari dimensiuni, de peste 2 centimetri, și peste 100 de cazuri de grindină de peste 5 centimetri și 2 cazuri de grindină de peste 10 centimetri. Este un fenomen complet neobișnuit.
Avem o multitudine de fenomene severe – nu numai grindină, și vântul intens, și descărcări electrice care au produs pagube, au fost și câteva tornade. Temperaturile extreme favorizează apariția acestor furtuni”, a explicat el.
„Din păcate, ar trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate, cu temperaturi extreme și cu valuri de căldură. E o problemă foarte mare, dar în continuare sunt lucruri pe care le putem face. Nu suntem într-o situație în care să intrăm în panică. Se mai poate face ceva.
Noi, la acest gen de temperatură, la aceste fluctuații, ne putem adapta în timp. Dar o creștere a temperaturii medii globale peste 1,5 grade Celsius, de acolo încep să apară problemele”, a spus specialistul.
El a adăugat că mai avem o portiță pentru a evita această creștere, dar dacă nu se iau acțiuni concrete, „este posibil ca în câțiva ani, în 10 ani, să ajungem la această valoare”.
„Dar sunt măsuri care se iau și este posibil să încetinim această creștere a temperaturii. Aici e problema, comparativ cu erele geologice anterioare. Această creștere rapidă într-un timp foarte scurt. Au mai fost temperaturi ridicate, dar s-au manifestat pe perioade foarte lungi de timp, au crescut într-un timp foarte lung. Orașele nu sunt construite să țină cont de astfel de temperaturi extreme”, a mai spus Antonescu.
Editor : M.B.