Meteorolog: Nu vorbim de o tornadă. Ceea ce se întâmplă în aceste zile reprezintă venirea toamnei

Data actualizării: Data publicării:
170917_TIMISOARA_FURTUNA_903_INQUAM_Photos_Cornel_Putan_Alin
Mai multi copaci au fost doborati de rafale de vant in Timisoara, Timis, Duminica 17 Septembrie 2017, Cornel Putan

Florinela Georgescu, meteorolog, a explicat pentru Digi24 care au fost cauzele furtunii care a făcut prăpăd în Timișoara, precizând că nu a fost vorba de o tornadă.


„Ceea ce am văzut pe imagini și au consemnat toate imaginile radar, toate informațiile de la stațiile meteo reprezintă dovada unei furtuni deosebit de puternice, cu caracteristici de vară. Cauza principală a constituit contrastul termic deosebit dintre masa de aer de deasupra Europei Centrale, care e deosebit de rece pentru această perioadă, și ceea ce am avut ieri și zilele trecute, o masă de aer cu caracteristici tropicale, caracterizată de temp foarte ridicate, de 33-34 grade.

Furtuna a fost deosebit de puternică. Norii au avut baza foarte apropiată de sol, la 5-600 metri înălțime, dar vârful s-a dus la 10-13 kilometri altitudine. Sunt nori specifici sezonului cald și care au asociate manifestări foarte severe. În primul rând, vorbim de intensificări de vânt, care au provocat pagube și victime, intensificări care au depășit 100 km/h, o valoare foarte mare, mai rar întâlnită în cazul furtunilor de vară, dar nu chiar cu totul ieșite din comun.

Nu vorbim de o tornadă, pentru că nu există o semnătură radar specifică acestui fenomen, dar formațiunile noroase au favorizat generarea unor curenți de aer foarte puternici, pe de o parte ascendenți, pe de altă parte descendenți, mai ales descendenți, odată ajunși la nivelul solului, au generat un vânt deosebit de puternic, care a măturat tot,a explicat meteorologul.

Specialistul avertizează că ne vom mai confrunta cu precipitații în perioada următoare. „În viitor, așteptăm ca masa de aer cald să fie dislocuită din zonele de sud și est, unde încă azi, mâine vor mai fi temperaturi foarte ridicate, dar estimăm ca această schimbare de masă de aer se va face mai lin, pentru că vor fi mai multe episoade cu precipitații, care vor favoriza scăderea valorii termice, astfel încât contrastul termic să nu mai fie atât de intens.

Până la jumătatea săptămânii, joi dimineața, această schimbare de masă se va fi produs în toată ţara. Așteptăm ca miercuri, joi, vineri să fie zile cu ploaie în destul de multe regiuni. Cu siguranță această ploaie va fi însoțită de intensificări ale vântului, descărcări electrice, probabil căderi de grindină. Schimbăm o masă de aer specifică verii cu una specifică toamnei. Ceea ce se întâmplă în aceste zile reprezintă venirea toamnei,” a adăugat specialistul.

Cât despre avertizările meteo care au sosit cu întârziere pentru timișoreni, meteorologul spune că: „Ceea ce s-a întâmplat și felul cum am gestionat evenimentul de ieri nu au legătură cu gradul de dotare. Suntem foarte bine dotați pentru a supraveghea astfel de manifestări, ca dovadă că avertizările au fost date imediat ce fenomenele au început să se dezvolte. În mai puțin de 36 de ore au fost emise 47 de avertizări pentru fenomene severe imediate, dintre care 12 cod portocaliu. Acest gen de evenimente nu a putut fi prognozat cu materialele clasice, modelele numerice cu care realizăm prognozele pe durată mai lungă. Și atunci, așa cum e practica internațională, acest gen de fenomen foarte sever, cu dezvoltare explozivă a fost supravegheat, prognozat, gestionat cu ajutorul radarelor meteorologice și al imaginilor satelitare. România are o reţea radar foarte performantă, e membră a Organizației Europene de Sateliti. Am avut la dispoziție toată informația pe care o puteam folosi într-o astfel de situație la nivelul țărilor europene și chiar mult deasupra țărilor vecine.”

„Din păcate, astfel de evenimente se mai întâmplă, sunt cu dezvoltare explozivă. Trebuie să ne învățăm, chiar la nivel personal, chiar dacă am văzut sau nu avertizările, în momentul în care vedem în jur că manifestările de vreme devin severe, să încercăm să ne protejăm. Avertizările pentru fenomene imediate au menirea să salveze vieți. Trebuie să fim foarte atenți, chiar dacă ni se pare că aceste mesaje vin cu câteva minute înainte, și uneori așa se întâmplă, pentru că folosesc radare meteo, chiar dacă ni se pare că nu e timp, putem face cel mai important lucru, să ne protejăm viaţa,” recomandă meteorologul Florinela Georgescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri