Conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţine că prognoza meteo nu e o ştiinţă exactă. Invitată la emisiunea „În faţa ta”, Florinela Georgescu, director executiv al ANM, spune că responsabilitatea informării cetăţenilor nu este a meteorologului, ci a autorităţilor.
„Dăm un prim mesaj de avertizare cât mai din timp cu putință, care are un caracter general. Cu cât ma apropii de evenimentul în sine, pot să restrâng și aria. Nu există neaparat o regulă generală sau o rețetă, nu e farmacie. Eu mereu spun: meteorologia nu este farmacie. Nu există o rețetă infailibilă, nu există o procedură de lucru universal valabilă, dar există totuși niște reguli generale, pe care le respectă toate servicile meteorologice”, a explicat Florinela Georgescu.
„Asta e limita cunoaşterii în acest moment, oricâtă presiune s-ar pune pe meteorologi, da? Putem fi şi bătuţi. Nu pot să zic mai mult de atât, există această limită a ştiinţei meteorologice în acest moment”, a subliniat directorul ANM.
Întrebată despre cum a fost posibil ca autoritățile să anunțe fenomene meteo extreme, în condițiile în care ANM emisese un cod galben pentru Capitală, Florinela Georgescu a explicat că a fost vorba despre o confuzie: „Doamna primar nu e meteorolog, nici oamenii de presă cu care avem dialog nu-s meteorologi, le scuzăm multe din exprimările care nu corespund.”
Moderator: Sintagma „fenomene meteo extreme" a venit de la dvs?
Florinela Georgescu: Nu. Atunci când emitem avertizări avem grijă la fiecare cuvânt, pentru că e mesaj foarte sintetic, câteva propoziții. Nu mai zic cât de atenți suntem la culori. Le punem conform unor reglementări interne. Reacţia autorităţilor a fost pe fondul a ceea ce a fost la Timișoara duminică.
Preşedintele României i-a criticat joi pe meteolorogi, declarându-se revoltat de modul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a gestionat situaţia de duminică, din Banat. Avertizarea a fost făcută prea târziu, cu doar câteva minute înainte ca furtuna să lovească vestul ţării. În acest context, Klaus Iohannis a vorbit, încă o dată, despre necesitatea unui sistem de alertă bine pus la punct. Şeful statului susţine că a vorbit la New York despre avertizarea prin SMS folosită de americani, pe care ar vrea-o aplicată şi în România.
Urmăriți mai jos interviul integral al Florinelei Georgescu: