Robu: Timișoara primește 10% pentru intervenții după furtună, alții un milion de euro pentru biserici
Data actualizării: Data publicării:
Primarul Nicolae Robu crede că Timișoara a fost din nou discriminată de Guvern, întrucât deși a fost cea mai afectată localitate de furtuna de duminică, a primit cei mai puțini bani, pentru că premierul Mihai Tudose i-a cerut ca solicitările să se limiteze strict la școli și spitale. În schimb, alte localități au primit mult mai mult, inclusiv pentru biserici.
Prima listă prezentată premierului de primar, luni, a fost în cuantum de 20 de milioane de lei, dar după ''restricțiile'' lui Mihai Tudose, totul s-a redus la 2,2 milioane de lei, a spus edilul timișorean, citat de Agerpres.
''Am prezentat o estimare cu asumarea în scris a răspunderii celor care au realizat-o, estimare la circa 20 de milioane de lei în Timișoara, la școli. Ulterior, noi am cerut de la guvern 2,2 milioane de lei, pentru că ne-am conformat solicitării premierului de a ne limita la acele lucrări care remediază stricăciuni provocate strict de termenul de furtună'', a declarat Nicolae Robu, într-o conferință de presă.
În opinia edilului, solicitarea premierului nu a fost cea mai corectă, constatând că la Timișoara, unde primăria va cheltui 20 de milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor școlilor afectate de furtună, de la bugetul de stat vin circa 2 milioane de lei, adică 10% din suma solicitată, în timp ce alte județe afectate de furtună, dar nu la fel de grav ca Timișoara, au primit sume de 9 milioane de lei, sau 5 milioane de lei.
''Doresc ca toți cei care trăim în această țară să fim tratați la fel. Constatăm în multe privințe că nu e așa. Pot înțelege că bugetul statului este la limită, dar dacă nu poate, să nu poată la toți. La Timișoara au fost puși la pământ 3.500 de arbori, vântul a atins 110-120 km/oră, sunt valori măsurate în anumite puncte. Și în alte privințe, Timișoara și Timișul au parte de discriminare negativă, Vrem egalitate'', a adăugat Nicolae Robu.
Edilul a subliniat că și în Timișoara și județul Timiș au fost afectate lăcașe de cult, inclusiv cu valoare de monument istoric, dar nu au primit niciun leu de la guvern. Printre acestea se află Biserica romano-catolică din Dudeștii Noi, Catedrala Mitropolitană Timișoara (au căzut o mitră și o cruce), Bisericile ortodoxe din Tomești — Românești (cu trei turnuri dărâmate), Gătaia, Sacoșu Mare, cele timișorene din Calea Aradului, Ronaț, Fratelia și Millenium (a primăriei), Centrul Eparhial.
Potrivit edilului, pagube însemnate s-au înregistrat și la Filarmonica Banatul, Sala Olimpia, Complexul Dacia, clădirea primăriei, dar nu s-au cerut bani pentru toate acestea, întrucât ''ni s-a spus de premier să nu cerem în etapa aceasta și că ni se va transmite când, într-o altă etapă. S-au dat peste 4 milioane de lei pe la alții și la noi nimic?'', a punctat primarul Nicolae Robu.
Edilul a precizat că se vor solicita bani și pentru acestea. ''Nu acuz pe nimeni, dar sunt semne de întrebare și lucrurile trebuie lămurite'', a concluzionat Robu.