Pierre a aflat de podgoria de la Aliman, din Constanţa, prin intermediul unor prieteni români. Nu a stat prea mult pe gânduri şi a venit în ţara noastră.
„Aici am avut posibilitatea să găsesc o nouă provocare, s-o iau de la început la o nouă vinărie şi să încerc să îmbunătăţesc calitatea vinului în fiecare zi şi în fiecare an”, spune el.
Gazdele francezului, Ilie şi Ghenadie, au început afacerea cu vin în urmă cu patru ani. În total, 100 de angajaţi lucrează la viţa de vie care se întinde pe 80 de hectare.
„Foarte mult ne ajută terenul, este un teren nisipos, cu ușoare urme de calcar, ceea ce ne confera posibilitatea de a obține culoare, arome și un vin corpolent, bogat”, explică Ilie Caciuc.
Pentru tânărul oenolog, experienţa viticolă din Aliman este unică, pentru că este şi primul său loc de muncă. În luna octombrie a participat, pentru prima oară, la obţinerea unor vinuri de soi: Cabernet de un roşu intens şi Feteasca neagră, un vin cu un potenţial excelent de învechire.
Descoperă alte soiuri de vin
„În Franţa suntem obişnuiţi cu Merlot, Cabernet. Aici pot găsi Feteasca Neagră şi este foarte interesant pentru mine, deoarece descopăr un alt soi, lucrez la el şi fac un vin bun”, subliniază Pierre.
Un alt vin pe care l-a descoperit Pierre este un Merlot cu totul special. Acesta emană un miros de zmeură sălbatică şi coacăze, iar viticultorii sunt foarte mulţumiţi de producţia obţinută.
Deşi anul acesta natura nu a fost prea blândă, viticultorii spun că licoarea obţinută din struguri va fi de calitate. Iar tatăl lui Pierre îl aşteaptă înapoi acasă, pentru a pune în aplicare cele învăţate în România şi a face împreună un vin de Bordeaux deosebit.