Seceta a făcut prăpăd în cultura de viță de vie. În zonele în care nu s-a irigat, producția a scăzut cu aproape 70%. La Stațiunea de Cercetare Viticolă din Târgu Bujor, deși campania de cules a început deja nu are cine să culeagă strugurii din vie. Angajații sunt prea puțini și spun că nu mai fac față activității.
Viticultorii au avut parte de un an dificil din cauza temperaturile extrem de ridicate și a lipsei ploii. Ciorchinii de struguri sunt de dimensiuni mici, cu boabele uscate și strafidite, iar specialiștii spun că vinul obținut va fi în cantități mai mici și se va scumpi.
Situația este și mai gravă la Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Târgu Bujor, din județul Galați, acolo unde este un deficit major de forță de muncă. Angajații au făcut chiar și un apel pe rețelele de socializare prin care cer ajutorul oamenilor pentru a reuși să culeagă strugurii din vie.
În România, în ultimii 5 ani schimbările climatice au afectat serios producția de struguri, care s-a diminuat constant. Spre exemplu, în anul 2020 producția de struguri înregistrată la nivel național era de 53 de mii de tone, iar în anul 2023 producția a scăzut până la 32 de mii de tone.
Editor : Ștefania Apostol