De ce trebuie să mâncăm afine zilnic

Data publicării:
Afine gettyimages 4.07

Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Afine gettyimages 4.07
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, afin negru, asine, coacază, cucuzie, pomușoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Crește în zone de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescută și temperatura moderată, notează Agerpres.

Înflorește în lunile mai-iunie. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor. Fructul este numit afină.

Frunzele se recoltează de la sfâșitul lunii mai până în septembrie, iar fructele din luna iulie până în septembrie.

Frunzele conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Ele au proprietate antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.

Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.

Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

Fructele acționează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuității vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză. Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale și aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine, potrivit site-ului www.sfatulmedicului.ro. Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene se utilizează și în caz de eczeme sau cuperoze.

Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.

Afinele luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri și sunt un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate, potrivit site-ului www.farmacianaturala.com. Un studiu revine asupra unei realități pe care o știam, deja, cel mai probabil: trei sau mai multe porții de fructe pe zi reduc riscul degenerării maculare (principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă).

Afinele conțin antioxidanți și fibre ce favorizează capacitatea organismului nostru de a dizolva colesterolul rău. Și pentru că afinele acționează împotriva problemelor metabolice, implicit ajută la prevenirea bolilor cardiace.

Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înțelegerea generală și funcția de retenție. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

În urma unui studiu, organizat în cadrul Universității din Michigan, s-a constatat că un consum regulat de afine poate avea un impact real în ceea ce privește scăderea greutății corporale și masei ficatului. Fibrele din afine țin la distanță constipația (prin consumul constant a unei cantități însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia. Acidul elagic, împreună cu antocianina și alți antioxidanți, lucrează pentru prevenirea cancerului.

Afinele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite la obținerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, ori la dulceață, gem, prăjituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...