Cele mai bune rețete de cozonaci

Data publicării:
cozonac

De Paşte, cozonacul nu lipseşte de pe masa românilor. Cele mai bune reţete vin din zonele cu tradiţie ale ţării. Ne împărtăşesc doar câteva dintre secretele lor atunci când vine vorba de cozonaci două gospodine, una din Crişana, alta din Bucovina.

Rețeta de cozonaci „babe” a fost adusă în zona Bucovinei când regiunea a fost sub dominaţia austro-ungară. Reţetele aduse de peste graniţe au îmbunătăţit atunci meniurile localnicilor. Specificul acestor cozonaci este aluatul moale, bine frământat și bine crescut. În plus, forma cozonacilor este deosebită și diferită. Se coc în tăvi rotunde, ondulate pe margini, care au în mijloc un melc în jurul căruia este așezat aluatul.

Un kilogram de făină se cerne, ca să iasă pufoasă. Făină bună, albă, de preferat, eu o prefer pe cea de la moară, nu din magazin”, spune Mihaela Ladău, gospodină din Bucovina.

În vreme ce bucovineanca lasă aluatul la dospit, cea din Bihor s-a pus şi ea pe treabă.

Acuma am adăugat gălbenuşurile şi zaharul, trebuie să le învârtim bine bine de tot, până când se topeşte bine, iar acum mai adăugăm uleiul într-o măsură asemănătoare cu zahărul”, spune Floare Bocoi - gospodină din comuna Roşia, Bihor.

După ce a crescut plămădeala, adăugăm ouăle cu laptele și zahărul și mirodenii, stafide, răzătură de portocale, lămâie și apoi frământăm”, spune Mihaela Ladău.

Le ungem frumos de sus până jos, pe toate părţile, ca aluatul când creşte să nu se lipească”, spune Floare Bocoi.

După ce am scos jarul, dacă putem să ținem mâna până la 10 cuptorul este bine încins”, spune Mihaela Ladău.

„Baba” își are mereu locul ei în coșul de Paște în care femeile pun bunătățile pe care le-au pregătit. În noaptea de Înviere, merg cu produsele la biserică, pentru a fi sfinţite.

Peste Carpaţi, şi gospodina din Crişana verifică dacă e gata cozonacul. A durat 35-40 de minute coacerea lui, iar verdictul e clar: e gata, numai bun pentru prânzul de duminică.

Cozonac bucovinean

  • 1 kg de făină
  • 9 ouă
  • 300 ml de lapte cald
  • 100 g de unt
  • 250 g de zahăr
  • 50 g stafide
  • 250 g de mac
  • 50 ml ulei
  • 50 g de drojdie
  • zahăr vanilat
  • sare
  • apă
  • untură

Cozonac bihorean

  • 100 de grame de ulei
  • 100 de grame de zahăr
  • 250 de ml de lapte
  • sare
  • drojdie
  • 1 kilogram de făină
  • esenţă de vanilie
  • suc de lămâie proaspătă
  • coajă de lămâie răzuită

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pericolele care îi pândesc pe români, în 2025. Un expert economic atrage atenția asupra acestei greșeli grave
Digi FM
El are 53, soția, 46, dar arată grozav la plajă și se distrează ca adolescenții. Mark Wahlberg și Rhea...
Pro FM
Oana Radu, cerută în căsătorie pe final de 2024. Cu un an în urmă divorța, acum e din nou îndrăgostită și...
Film Now
Cele mai apreciate filme din cariera stelară a lui Meryl Streep. Top 5 pelicule care i-au cucerit pe fani
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat...
Newsweek
800.000 de pensii tăiate de la 1 ianuarie. Care pensionari pierd sute de lei începând de astăzi?
Digi FM
Foto Heather Graham și-a încheiat anul în costum de baie, înconjurată de zăpadă. Actrița împlinește 55 de ani...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025