De Paşte, cozonacul nu lipseşte de pe masa românilor. Cele mai bune reţete vin din zonele cu tradiţie ale ţării. Ne împărtăşesc doar câteva dintre secretele lor atunci când vine vorba de cozonaci două gospodine, una din Crişana, alta din Bucovina.
Rețeta de cozonaci „babe” a fost adusă în zona Bucovinei când regiunea a fost sub dominaţia austro-ungară. Reţetele aduse de peste graniţe au îmbunătăţit atunci meniurile localnicilor. Specificul acestor cozonaci este aluatul moale, bine frământat și bine crescut. În plus, forma cozonacilor este deosebită și diferită. Se coc în tăvi rotunde, ondulate pe margini, care au în mijloc un melc în jurul căruia este așezat aluatul.
„Un kilogram de făină se cerne, ca să iasă pufoasă. Făină bună, albă, de preferat, eu o prefer pe cea de la moară, nu din magazin”, spune Mihaela Ladău, gospodină din Bucovina.
În vreme ce bucovineanca lasă aluatul la dospit, cea din Bihor s-a pus şi ea pe treabă.
„Acuma am adăugat gălbenuşurile şi zaharul, trebuie să le învârtim bine bine de tot, până când se topeşte bine, iar acum mai adăugăm uleiul într-o măsură asemănătoare cu zahărul”, spune Floare Bocoi - gospodină din comuna Roşia, Bihor.
„După ce a crescut plămădeala, adăugăm ouăle cu laptele și zahărul și mirodenii, stafide, răzătură de portocale, lămâie și apoi frământăm”, spune Mihaela Ladău.
„Le ungem frumos de sus până jos, pe toate părţile, ca aluatul când creşte să nu se lipească”, spune Floare Bocoi.
„După ce am scos jarul, dacă putem să ținem mâna până la 10 cuptorul este bine încins”, spune Mihaela Ladău.
„Baba” își are mereu locul ei în coșul de Paște în care femeile pun bunătățile pe care le-au pregătit. În noaptea de Înviere, merg cu produsele la biserică, pentru a fi sfinţite.
Peste Carpaţi, şi gospodina din Crişana verifică dacă e gata cozonacul. A durat 35-40 de minute coacerea lui, iar verdictul e clar: e gata, numai bun pentru prânzul de duminică.
Cozonac bucovinean
- 1 kg de făină
- 9 ouă
- 300 ml de lapte cald
- 100 g de unt
- 250 g de zahăr
- 50 g stafide
- 250 g de mac
- 50 ml ulei
- 50 g de drojdie
- zahăr vanilat
- sare
- apă
- untură
Cozonac bihorean
- 100 de grame de ulei
- 100 de grame de zahăr
- 250 de ml de lapte
- sare
- drojdie
- 1 kilogram de făină
- esenţă de vanilie
- suc de lămâie proaspătă
- coajă de lămâie răzuită