Trăim o nouă Epocă de Aur a Televiziunii? Da, cea cu seriale şi producţii TV tot mai bine realizate, care pot fi urmărite online

Data actualizării: Data publicării:
platourile de filmare de la Westworld, serial difuzat în România de HBO Articol susținut de HBO GO
Foto: HBO România

Sub domnia tot mai autoritară a Internetului, trăim în aceste vremuri într-un veritabil paradox: petrecem tot mai mult timp în online, dar nu ne mai săturăm de inflaţia de producţii TV inspirate din marile poveşti ale offline-ului. Ne aflăm într-o nouă Epocă de Aur a Televiziunii: cea în care serialele TV concurează deja, din punct de vedere al bugetului şi calităţii, cu marile producţii hollywoodiene, în vreme ce graniţa dintre momentul unei premiere cinematografice şi cel în care o poţi o urmări direct, la tine acasă, devine tot mai subţire. Revoluţia Televiziunii se consumă acum pe ecranele tot mai mari ale televizoarelor smart sau pe cele tot mai fidele ale laptopurilor. Iar publicul este foarte mulţumit.

La început, în vremurile Primei Epoci de Aur a Televiziunii, televiziunea era una singură: o fortăreață cu audiențe astronomice care se adresa tuturor maselor, direct și fără prea multe nuanțe, într-o perioadă „a contextului fără niciun fel de context”, după cum a fost caracterizată într-un editorial de referinţă publicat acum 40 de ani în New Yorker.

A urmat, apoi, la începutul anilor 2000, o A doua Epocă de Aur a Televiziunii, una caracterizată de o veritabilă revoluţie în domeniul serialelor TV, nișate pe categorii distincte și realizate în condiţii tehnice ireproşabile, apropiate de înaltele standarde ale marilor producţii cinematografice, cu scenarii, fire narative şi personaje tot mai bine puse la punct şi atent conturate.

De atunci, serialele au devenit tot mai bune. Tot mai diversificate. Şi tot mai urmărite.

pe platourile de filmare la Westworld, serial difuzat în România de HBO
Foto: HBO România

Am putea crede că trăim o nouă Epocă de Aur, în care conţinutul s-a sofisticat şi mai mult. Uriaşa gravitaţie exercitată, pe vremuri, de marile reţele TV a fost înfrântă, iar serialele şi producţiile TV au reuşit „evadeze” în streamingurile online.

Tot mai puţină lume se uită la TV, dar tot mai multă lume consumă TV

Conţinutul, altădată unul mai degrabă plat, dominat de acea imagine granulată, atât de specifică serialelor de altădată, s-a atomizat în producţii transformate în mici bijuterii de nişă, fie că vorbim despre comedii, thrillere, drame, seriale poliţiste sau de acţiune.

Ne-am dorit o televiziune cu un meniu a la carte. Acum, avem şi aşa ceva.

Limbajul TV s-a îmbogăţit cu un nou termen: „servicii de streaming pe bază de subscripţie”. Plăteşti un abonament şi ai acces la toate comorile televiziunii de calitate.

Anul trecut, doar în SUA s-au produs nu mai puţin de 532 de astfel de producţii TV, dublu faţă de 2018.

Şi nici măcar nu ai nevoie de un aparat TV pentru a avea acces la ele. E suficient să-ţi faci un abonament la HBO GO, pentru a putea vedea online cele mai diverse filme şi seriale.

Simplu, sigur şi rapid. Poţi alege din peste 7.000 de ore de seriale de succes, documentare, blockbustere ori titluri pentru copii.

Meniul lunii iunie la HBO GO: conștiință, obsesii, dramă, drepturi egale, BD-uri şi multe împuşcături

Iar meniul lunii iunie conţine poveşti pentru toate gusturile. Pasionat de distopii SF încărcate de dileme morale? Crearea inteligenței artificiale după chipul și asemănarea noastră și consecințele jucatului de-a Dumnezeu sunt principalele subiecte ale narațiunii din Westworld, o odisee întunecată despre zorii nașterii unei noi forme de viață pe Pământ, sub forma androizilor care capătă propria conștiință de sine.

Sau poate preferi o intrigă mai pământeană, de spionaj, în care femeia fatală e fatală de-a dreptul şi se ascunde sub chipul unei asasine extrem de talentate în branşă, angajată într-un joc de-a şoarecele şi pisica împreună cu alter-ego-ul ei, personificat de Eva, o agentă secretă isteaţă foc şi, aparent, într-o perpetuă stare de panică.

100996797_10157264772076451_2014417576825716736_o
Foto: Facebook/HBO România

Pentru telespectatorul român, serialul vine cu un bonus: acțiunea te plimbă prin cele mai neaşteptate locuri din București: Astfel, zona Ștefan cel Mare-Obor devine în „Obsesia Evei” un loc în care acţiune se desfăşoară în inima Sofiei.

Clădirea Ministerului Transporturilor din fața Gării de Nord este transformată în formidabilul sediu FSB de la Moscova. Privitorul român beneficiază astfel de luxul unei narațiuni paralele, în care intriga filmului se combină cu dezlegarea unei enigme suplimentare generate de întrebări precum: „Unde s-a filmat aici? Ce clădire e asta? Unde e?”.

Nu lipsesc nici dramele. Dure, pline de tristeţe şi dublate de un joc de excepţie din partea actorilor – aşa cum îi stă bine oricărei drame. „O parte de adevăr” este povestea plină de traume a lui Dominick, un zugrav care ducea o viaţă aparent banală, până în momentul în care e nevoit să-i poarte de grijă fratelui său geamăn, Thomas (Mark Ruffallo, în rol dublu de excepţie), bolnav de schizofrenie.

101049149_10157264833406451_3682315049021472768_o
Foto: Facebook/HBO România

Când un trol poate fi „Miss America”. Și când cel mai formidabil asasin își găsește nașul. Sau, în fine, clona

În schimb, „Mrs. America” este o poveste de manual, inspirată din fapte reale, despre impostură, ipocrizie şi cum poţi deveni faimos reuşind să enervezi (aproape) pe toată lumea.

Miniseria te teleportează direct în universul tumultos şi plin de prejudecăţi al Americii anilor '70, în mijlocul luptei mișcării de ratificare a amendamentului drepturilor egale între bărbaţişi femei.

Unghiul narativ găsit este inedit: povestea e spusă din perspectiva unei femei profund conservatoare: regina frumuseții Phyllis Schlafly, interpretată de Cate Blanchet, dublă câștigătoare a premiului Oscar.

În esenţă, personajul lui Blanchett este un „trol” avant-la-lettre și un exemplu de manual despre cum poți, prin polarizarea excesivă a unei teme, să divizi o națiune. Formula magică este dezvăluită chiar de către personajul lui Blanchett într-una dintre scene: „Persoana căreia i se dă atenție câștigă întotdeauna”.

99127082_10157244258221451_398834361073401856_o
Foto: Facebook/HBO România

Despre alte personaje feminine, fictive de data asta, maestre în arta escrocheriei, este vorba în filmul de lung-metraj „Ticăloasele”. Aici, Rebel Wilson și Anne Hathaway interpretează două „vigilantes”, specializate exclusiv în trasul pe sfoară a bărbaţilor care şi-au înşelat partenerele.

Cei care preferă reţeta filmelor de acţiune, peste care regizorul a presărat şi o intrigă SF, pot urmări cu încredere „Gemini”, un thriller ştiinţifico-fantastic, cu Will Smith în rolul unui asasin de elită pregătit să se retragă după completarea misiunii cu numărul 72. Planurile lui sunt date peste cap când devine ținta unui alt asasin misterios, care pare să îi anticipeze fiecare mișcare. Spoiler: Asasinul misterios este chiar el, un alter-ego încarnat în forma unei clone mai tinere. Montaj alert, împuşcături, coregrafie de luptă.

Cei veşnic pasionaţi de lumea benzilor desenate şi de supereroii în costume mulate pe corp, pot opta pentru una din ultimele producţii de gen - „Shazam!”, un film care reia tema adolescentului captiv în corpul unui adult cu puteri supranaturale. Genul de film uşor, de vară care poate fi vizionat cu întreaga familie.

Tot din universul BD-urilor, dar cu o abordare net diferită vine şi „Maleficent: Suverana răului”, continuarea poveștii din „Maleficent” care ne prezintă unul dintre cel mai formidabile personaje negative din lumea Disney – vrăjitoarea cea rea din “Frumoasa din Pădurea Adormită”. „Suverana răului” este, practic, „Frumoasa din Pădurea Adormită, partea a II-a”. Indicat pentru cei care întotdeauna s-au întrebat ce urmează după expresia „Şi am încălecat pe o şa şi v-am spus povestea aşa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”