„Noi nu dorim escaladarea conflictului. Noi nu dorim ca imaginea Norvegiei în fața lumii să aibă de suferit. Noi dorim să lucrăm împreună si să fim constructivi. Apreciem munca desfășurată și rezultatele pozitive privind Protecția Copilului în Norvegia, țară care constituie un exemplu în lume. Avem tot respectul pentru Interesul Suprem al Copilului și suntem împotriva oricărei forme de violență. Avem tot respectul, de asemenea, pentru legislația norvegiană și separația puterilor în stat”, se arată în documentul asumat de inițiatori.
Propunerile înaintate Legislativului de la Olso de Asociația Românilor din Norvegia:
* Îmbunătățirea legislației și rutinelor privind Protecția Copilului.
* Toate notele informative către Protecția Copilului să fie făcute în scris și semnate astfel încât persoana care trimite nota respectivă să-și asume răspunderea.
* Toate notele informative către Protecția Copilului să se bazeze pe fapte reale, concrete, sau cel mult pe suspiciuni rezonabile. În momentul de față sunt luate în calcul orice fel de suspiciuni, iar aceasta este una dintre cauzele pentru care Barnevernet are astăzi un volum imens de muncă.
* Plasamentul în regim de urgență să se bazeze pe fapte concrete, nu pe suspiciuni, în urma unei anchete sociale extinse.
* Plasamentul în regim de urgență trebuie evitat cât mai mult posibil, pentru a nu traumatiza copiii.
* Există articole ale legii Barnevernloven (Protecția Copilului) care trebuie revizuite și îmbunătățite pentru că intră în conflict cu Drepturile Omului.
* Este cu totul posibil ca Interesul Suprem al Copilului să fie în armonie cu Drepturile Omului.
* Cerem o colaborare strânsă între Barnevernet și fiecare familie care are nevoie de ajutor, pe principiul respectului reciproc și al interesului comun.
* Barnevernet trebuie să pună accent pe reeducare, remodelare și nu pe etichetarea, izolarea și marginalizarea părinților.
* Angajații de la Barnevernet trebuie să lucreze într-o echipă şi niciodată individual pentru a avea posibilitatea de consultare și găsire a celor mai bune soluții.
* Guvernatorul Districtual (Fylkesmannen) trebuie să analizeze critic activitatea Protecției Copilului și să ia măsuri concrete și la vedere pentru îmbunătățirea serviciului social.
* Barnevernet trebuie să evite demonstrațiile de forță (folosirea Poliției).
* Măsuri concrete pentru sporirea competenței angajaților de la Protecția Copiilor.
* Măsuri concrete pentru integrarea familiilor care sosesc în Norvegia, în societate. Informații traduse despre legislația norvegiană, inclusiv legislația privind Protecția Copilului.
* Întărirea cooperării Norvegiei cu România și cu țările celorlalți cetățeni care lucrează în Norvegia în materie de Protecția Copilului.
* Reanalizarea cazurilor în care există suspiciuni la nivelul opiniei publice că Barnevernet a preluat în mod abuziv copii din familii românești: Bodnariu, Nan etc. și găsirea de soluții pentru întoarcerea copiilor în familiile lor.