De la 1 martie, timp de o jumătate de an, caravana Digi24 porneşte la drum. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile.
Înainte de 1990, câmpurile din jurul Bucureştiului erau numite la vremea aceea Sectorul Agricol Ilfov - o denumire firească pentru cele peste 107.000 de hectare arabile.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Grâu, ovăz, floarea soarelui. Terenurile din Ilfov dădeau anual zeci de tone de cereale. Până aproape de anii 2000, mare parte a Bucureştiului îşi primea proviziile de aici.
În 20 de ani, situaţia s-a schimbat radical. O treime din terenul arabil a fost scos din circuit, şi transformat într-una dintre cele mai luxoase zone imobiliare din ţară. Fostele terenuri arabile au fost trecute în intravilan şi vândute cu sute de euro metrul pătrat, iar Corbeanca, Voluntari sau vestitul cartier Pipera au ajuns în topul tranzacţiilor.
„Bumul imobiliar în Ilfov a început in 2005. Motivul a fost nevoia oamenilor de a se muta la case. În București, prețul caselor era foarte mare, nu-și permiteau, așa că s-au mutat în Ilfov”, explică Robert Sârbu, expert imobiliar.
Dezvoltarea județului s-a făcut în funcție de primarii comunelor. Mai exact de cât de gospodari au fost. În ultimii 18 ani, numărul locuințelor din județul Ilfov aproape s-a dublat. Așa a ajuns județul Ilfov să se numere printre puţinele judeţe cu creştere demografică. În plus, mulți dintre bucureşteni au migrat la marginea Capitalei.
Ideea regionalizării nu e privită cu cei mai buni ochi. „Închipuiți-vă ce înseamnă pentru un om să se adreseze unui serviciu din ăsta deconcentrat, să obțină o hârtie, un aviz, o aprobare. Eu mă gândesc la un lucuru simplu: eficiența față de om. Dacă nu are eficiență, nu are rost să o promovăm doar de dragul de a promova un concept”, spune Constantin Gheorghe, primarul din Otopeni.