Comasarea județelor din România. Boc: PNL va face această reformă/ Bolojan: O bună parte din instituții au personalul supradimensionat
Data actualizării: Data publicării:
Guvernul caută să facă economii, dar nu se uită unde trebuie. Cel puțin asta susțin oamenii de afaceri. Aceștia vin cu o propunere de care până acum politicienii au fugit - anume să reducă masiv numărul de județe, de comune și de orașe. Dacă România ar rămâne cu doar 15 județe, atunci ar face economii semnificative, ar reduce birocrația și ar deveni mai atractivă pentru investitori. Unii lideri locali îmbrățișează reorganizarea dar nu acum, ci după alegeri. Alții propun ca economiile să vină din reducerile de personal și a cheltuielilor inutile.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Să vedem câte unități avem nevoie să fie funcționale. Sunt locuri unde trebuie să fie comune mai mici, altele mai mari, în funcție de dimensiunea lor demografică, de serviciile de care beneficiază populația. Adică nu poți să iei mecanic, trebuie să analizezi funcțional. România va fi obligată s-o facă, mai devreme sau mai târziu, pentru că nu se va mai putea. Vom ajunge ca la boală. Vedem că ne sufocăm. Trebuie făcut, cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Mai devreme sau mai târziu, PNL va face această reformă. Sunt convins că nu e momentul acum. În prag de an electoral nu se face o reformă în acel moment, pentru că ar fi distorsionată. După 2024”.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: „O bună parte din instituțiile centrale dar și locale au personalul supradimensionat, cel puțin raportat la angajații din sectorul privat din România și cel puțin la serviciile pe care le prestează către populație.
Partea de reducere de personal în scopul eliminării unei părți din pierderile aparatului public din România trebuie să rămână o opțiune”.