Aradul este unul dintre judeţele de top ale României în ceea ce priveşte locurile de muncă. Cu o rată a şomajului de doar 3,78%, aproape jumătate din cea naţională, judeţul ocupă locul patru în clasamentul pe ţară. Principalele domenii în care lucrează arădenii sunt industria auto, industria textilă, dar şi agricultura
„La finele lunii februarie, în evidenţele noastre se găsesc 7884 de şomeri. De mai multe luni încoace ne plasăm între judeţele cu cea mai mică rată a şomajului şi cel mai mic număr de şomeri”, a explicat Mihaela Jude, purtător de cuvânt AJOFM Arad.
Fabrica de confecții, un succes
Una dintre cele mai de succes afaceri din oraş este fabrica de confecţii. Ridicată la finalul anilor 1950, fabrica nu a murit odată cu regimul comunist, aşa cum s-a întâmplat cu multe companii româneşti. Ba chiar s-a transformat într-o afacere de succes, ale cărei produse sunt foarte căutate în Occident. Maria Doboş avea 16 ani când a intrat pe poarta fabricii. Prin mâinile ei au trecut milioane de produse, iar fabrica s-a schimbat aproape complet.
Aceasta este cea mai veche şi cea mai mare fabrică de confecţii din arad. Cei peste 350 de angajaţi fac haine feminine de top, care se vând în cele mai luxoase magazine din occident
„Una dintre clientele lanţului de magazine L.K. Benet pentru care producem noi a fost alteţa sa regală ducesa de Cambridge. Avem parteneri din Germania, din Anglia, din Austria. Din păcate, pe piaţa internă pătrundem mai greu. La ora actuală suntem mai apreciați în afara graniţelor ţării decât în România”, a declarat Monica Fufezan, directoarea fabricii de confecţii.
Astra Vagoane Călători produce pentru export
Mii de arădeni lucrează în zona industrială a oraşului. Companii străine de top, precum Takata, Cooper, Lagermax, Jumo sau Yazaki şi-au deschis fabrici în Arad şi produc, îndeosebi componente auto. E greu să găseşti maşină europeană care să nu aibă piese produse aici, de arădeni.
Astra Vagoane Călători este o altă companie arădeană care produce aproape exclusiv pentru export. În vreme de pe piaţa internă nu a primit nicio comandă în ultimii doi ani, vagoanele produse aici sunt căutate din Orientul Mijlociu până în America Latină. Criza a ajuns şi aici, însă niciun angajat nu a fost concediat. Dimpotrivă...
O parte din industria înfloritoare de altădată a Aradului a fost însă ruinată. Fosta fabrică de mobilă IMAR, de exemplu, unul dintre coloşii industriei arădene, înfiinţată în 1891, şi-a închis porţile în 2010. La fel, fosta fabrică de tricotaje Tricoul Roşu. Deschisă în 1918, fabrica a fost lichidată la finalul anilor 1990, la doar câţiva ani de când fusese clasată pe locul cinci în topul firmelor româneşti.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.