Rogozin, declarat persona non grata de Guvernul de la Chişinău

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin

Vicepremierul rus însărcinat cu industria de armament şi situaţia din Transnistria a fost declarat persona non grata de autorităţile de la Chişinău, la propunerea ministrului de Externe, Andrei Galbur potrivit Deschide.md.

Dmitri Rogozin

Emisarul preşedintelui Putin pentru Transnistria a fost declarat persona non grata de Executivul de la Chişinău, la propunerea şefului diplomaţiei moldovene, ministrul Andrei Galbur, scrie Deschide.md.

„După cum ați putut observa, în ultimul timp vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, făcut o serie de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său”, a precizat Galbur, potrivit Unimedia. Publicaţia citată mai arată că Ministerul de Externe de la Chișinău l-ar fi convocat pe ambasadorul rus, Farit Muhametșin. Diplomatului i-ar fi fost comunicate nemulţumirile autorităţilor moldovene cu privire la atitudinea lui Dmitri Rogozin, dar şi că în următoarea perioadă acestuia îi va fi interzisă intrarea în Republica Moldova.

Pe de altă parte, potrivit Deschide.md, înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău fusese lansată pe internet o petiţie care cerea declararea lui ca persona non grata în Republica Moldova. Iniţiator - fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă, iar printre semnatari - mai mulţi lideri de ONG-uri.

Informaţia privind statutul de persona non grata apare după ce vicepremierul Dmitri Rogozin s-a arătat deschis să vină, în toamnă, la Chişinău, dacă autorităţile moldovene îi pot garanta securitatea, ca şi posibilitatea de a survola spaţiul aerian al statelor pe care trebuie să le tranziteze.  De altfel, decizia Guvernului vine la scurtă vreme după ce Rogozin acceptase o invitaţie din partea ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, pentru a efectua o nouă vizită în luna septembrie în Republica Moldova. 

Decizia Guvernului de la Chişinău relevă încă o dată falia majoră dintre Executiv şi preşedintele pro-rus, Igor Dodon, care, printre altele, se opune retragerii trupelor ruse din Transnistria

În fine, politicieni şi analişti constată că decizia Cabinetului moldovean este corectă şi logică, dar şi o oportunitate pentru reaşezarea relaţiei dintre Republica Moldova şi Rusia, după cum o relevă primele reacţii culese de publicaţia Deschide.md

Şeful MAE: "În particular voi invoca interviul, acordat recent postului Rossia 24"

Mai jos, declaraţia pe larg a ministrului de Externe, Andrei Galbur:

„După cum ați putut observa, viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său. În particular voi invoca interviul, acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossia 24, în care acesta și-a permis să de-a aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și implicit în adresa țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre cu un pronunțat caracter denigrator și mincinos. Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult decât atât astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere că declarațiile publice făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre atât pe plan intern cât și extern, propun de-al declara pe Dmitri Rogozin persoană indizerabilă pe teritoriul țării, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova, prevăzute de articolul 4, litera J, și artocilul 10, paragraf 2, al legii 25 din 4 martie 2016, privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, solicit respectuos susținerea” (Sursa: Deschide.md)

Ce a spus Rogozin în interviul invocat de ministrul Galbur

„Cu o jumătate de an în urmă, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova… Cum să vă spun, un fel de țigăneală, vă spun deschis. Și au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației. Au încercat să obțină acordul nostru. Și, evident că noi, ca oameni nobili, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, la Rossia 24, potrivit timpul.md.

Scandalul de zilele trecute în care Rogozin a atras şi Bucureştiul

Zilele trecute, vicepremierul a declanşat un scandal cu largi ecouri pe axa Bucureşti-Moscova, după ce avionul în care se afla a fost întors din drum de autorităţile de la Bucureşti, întrucât numele său figurează pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile internaţionale. Dmitri Rogozin voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol.

A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria. În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă. 

Cu privire la acest episod, Moscova a protestat oficial. „Ministerul rus de Externe a adresat protestul însărcinatului cu afaceri al României în Rusia, Viorel Cojocaru, ca urmare a interdicţiei impuse de autorităţile române cu privre la traversarea spaţiului său aerian de către un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chişinău”, anunţa ministerul rus. 

De la Bucureşti, a existat o replică şi din partea ministrului Apărării. Întrebat cum califică reacția gravă a lui rogozin, Adrian Țuțuianu a răspuns: „Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte”.

Ulterior, Dmitri Rogozin a șters postările de pe rețelele de socializare Twitter și Facebook referitoare la eșecul vizitei sale la Chișinău după de România a refuzat survolul pentru avionul în care se afla. Potrivit Agerpres, el a explicat, într-un interviu acordat antenei din Chișinău a postului rusesc de televiziune NTV, că a şters postările întrucât "timpul emoțiilor" a trecut și a venit momentul curăţirii spațiului informațional, pentru un răspuns adevărat.

"Fasciştii români" şi prezenţa în războiul din Transnistria

"Legăturile" lui Dmitri Rogozin cu Republica Moldova şi teritoriul separatist transnistrean sunt mai vechi decât ar lăsa-o să se întrevadă funcţia pe care o ocupă după anul 2011, cea de emisar special pentru Vladimir Putin. 

Astfel, în cartea sa din 2006, „Dușmanul poporului” (Vrag Naroda), vicepremierul susține că, în 1992, s-a înrolat voluntar în războiului de pe Nistru pentru a lupta împotriva Republicii Moldova și a „fasciștilor români”, etichetă care măsoră cât se poate de explicit sentimentele oficialului de la Moscova față de România.

În timp ce presupusa participare a lui Rogozin cu arma în mână la conflictul armat din 1992 rămâne confirmată numai unilateral, doar de către vicepremierul rus, lipsind o „relatare credibilă” a unui martor, există însă un substrat de capital politic esențial în cariera oficialului rus care se degajă din acest obscur element biografic, consideră expertul Stanislav Secrieru.

Opinia lui Secrieru apare într-o analiză publicată în cadrul proiectului-antologie coordonat de către Kacper Rekawek, de la Institutul de Politici GLOBSEC din Bratislava. 

Citiţi şi:    Rogozin hibridul – De ce a creat Putin acest personaj

                     EXCLUSIV. Analist rus: Ameninţările lui Rogozin nu ar trebui luate foarte în serios

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Accident grav pe pârtia Voineasa. Un copil proiectat în aer de un teleschi defect, fracturi multiple la bazin
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025