Autonomia a fost o temă prezentă în discursurile multora dintre participanţii la Congresul UDMR, cu atât mai mult în contextul discuţiilor despre regionalizare.
Experţii în regionalizare sunt împărţiţi când vine vorba de criteriul etnic. Nu-l ignoră niciunul, dar cei mai mulţi consideră că nu trebuie luat în calcul în redesenarea adminstrativă a unei ţări.
„Este greşit, absolut greşit. Atunci când creezi regiuni, nu lua în calcul situaţia etnică. (...) Cred că nu va funcţiona, dacă este singurul criteriu. Trebuie să oferi drepturi minorităţilor, dar nu trebuie să creezi regiuni în funcţie de ele”, spune Franz Schausberger, fost guvernator al Salzburgului.
Gerhard Stahl, secretar general al Comitetului Regiunilor, spune, la rândul său, că „nu putem avea structuri administrative bazate pe aşezarea arbitrară a unora dintre minorităţile noastre”.
Slovacii de exemplu, au evitat concentrarea populaţiei maghiare într-o singură zonă, atunci când au făcut regionalizarea. În 1996, maghiarii reprezentau o zecime din populaţia Slovaciei şi erau concentraţi în sudul ţării. „A fost unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia politică de a nu împărţi ţara în 16 regiuni, cum fusese discuţia iniţială, ci doar în opt”, a explicat pentru Digi24 Jan Marusinec, expert slovac.
Astfel, au dispărut temerile că minoritatea maghiară va domina din punct de vedere etnic una sau mai multe dintrenoile regiuni.
Pe de altă parte, directorul Centrului pentru Studii Regionale al Academiei Ungare, Ilona Pálné Kovács, susţine că o regiune funcţionează mai bine când există o coeziune mai mare în interiorul ei. Iar aceasta este asigurată de tradiţiile culturale şi de omogenitatea etnică. Există însă şi riscul insularizării.
„Este mai bine ca într-o regiune să fie două sau trei grupuri etnice, iar ele trebuie să fie pregătite să colaboreze. Altfel, dacă este creată o regiune pe criterii etnice, nu va coopera bine cu celelalte regiuni”, arată Franz Schausberger, fost guvernator al Salzburgului.
Autonomia este privită cu alţi ochi de cei care provin din ţări care au o tradiţie în acest sens. Este cazul preşedintelui Comitetului Regiunilor, spaniolul Ramon Luis Valcarcel. El defineşte, mai degrabă, termenul de autonomie prin descentralizare. „Este o mare preocupare în România referitor la termenul autonomie. Dar nu trebuie niciodată confundată autonomia cu independenţa. (...) Să fie clar, autonomia este un concept pozitiv, care descrie asumarea (n.r. - la nivel regional) unor competenţe transferate de la nivel central. Independenţa este cu totul altceva”, este de părere Ramon Luis Valcarcel, preşedintele Comitetului Regiunilor.