După ce a rupt relațiile diplomatice, Algeria amenință Franța, în urma anunțului susținerii pentru autonomia Saharei Occidentale

Data publicării:
Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

După retragerea ambasadorului său de la Paris, Algeria va lua şi alte măsuri împotriva Franţei în urma anunţului de sprijin al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, faţă de planul de autonomie al Marocului pentru teritoriul disputat al Saharei Occidentale, a anunţat, miercuri, şeful diplomaţiei algeriene, Ahmed Attaf, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Aceasta nu este doar o simplă rechemare a ambasadorului pentru consultări. Este o diminuare a nivelului de reprezentare diplomatică. Un pas important pentru a ne exprima condamnarea şi dezaprobarea”, a declarat ministrul de externe algerian la o conferinţă de presă. „Retragerea ambasadorului este un prim pas care va fi urmat de altele”, a adăugat el.

Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă disputată de aproape 50 de ani de Maroc şi Frontul Polisario susţinut de Algeria, este controlată pe o suprafaţă de aproximativ 80% din teritoriul său de Maroc, care propune un plan de autonomie sub suveranitate marocană.

De partea sa, Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, convenit într-o înţelegere de încetare a focului în 1991, dar care nu a fost niciodată organizat.

Franţa va recunoaşte planul de autonomie a Saharei Occidentale în cadrul suveranităţii marocane ca bază unică pentru o soluţie durabilă a acestei chestiuni, a spus preşedintele francez într-o scrisoare transmisă regelui Mohammed al VI-lea al Marocului şi publicată, marţi, de guvernul de la Rabat.

„Decizia franceză nu serveşte soluţionării paşnice a chestiunii Saharei Occidentale şi este contrară eforturilor diplomatice ale ONU şi ale altor actori internaţionali”, a mai declarat ministrul algerian de externe, care a dat de înţeles că o anulare a vizitei în Franţa a preşedintelui algerian, Abdelmadjid Tebboune, prevăzută pentru luna septembrie, se va număra printre măsurile prin care Algeria va protesta contra deciziei Franței de susţinere a planului de autonomie sub suveranitate marocană pentru Sahara Occidentală.

Prin gestul său, Franţa „apără legitimitatea ordinii coloniale și încurajează renaşterea acestui proiect din cenuşă”, a mai spus ministrul algerian de externe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto