În România, unul din cinci copii nu mai citeşte nici măcar o carte de-a lungul unui an, arătă un studiu recent. În plus, tot mai mulţi puşti sunt fascinaţi de gadgeturi, în detrimentul lecturilor.
Chiar dacă statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare în privinţa cititului, mai există copii care cred că "a citi" este singura modalitate care te ajută să devii mare.
„Eu sunt de părere că sunt mult mai importante cărţile tradiţionale, dar unii se dau mari că au tablete”, spune Andrei.
„Este foarte important să citim pentru că putem ajunge la un nivel foarte mare. De exemplu, mie îmi place mult să citesc şi ţin foarte tare să fiu judecător”, susține Ioana.
În timp ce cărţile sunt tot mai puţin atractive, calculatorul şi televizorul au devenit sursele de informare pentru mulţi adolescenţi. În ce măsură pot educa copiii?
„Nu ştiu dacă în zilele noastre internetul şi televizorul mai înseamnă cultură pentru că întotdeauna cultura înseamnă cât poţi să te formezi pe tine prin ceva. De exemplu, cartea! Cartea este întotdeauna cea care formează”, susține preotul Avram Ion.
Ca o încercare de a-i apropia pe cei mici de citit, Ministerul Educaţiei a lansat, recent, primul manual digital. Elevii sunt încântaţi de această idee.