Odată cu victoria lui Donald Trump, Statele Unite au intrat într-o aşa-numită perioadă de tranziţie, o tradiţie în politica de la Washington. Este perioada în care preşedintele ales este pus la curent de autorităţi cu problemele ţării.
Donald Trump şi Barack Obama se vor întâlni, astazi, la Casa Albă, la ora 18:00 ora României, anunță agentia de presa Reuters, care caracterizează întâlnirea drept „ciudată și incomodă”, ţinând cont de acuzaţiile pe care şi le-au adus Trump și Obama unul altuia, în ultimul an şi jumătate.
De exemplu, Trump a condus mişcarea ce punea la îndoială cetăţenia americană a lui Obama, în timp ce actualul preşedinte l-a acuzat pe omul de afaceri că e total nepregătit să conducă America.
În paralel, actuala Primă Doamnă, Michelle Obama, se va întâlni într-un birou alăturat cu succesoarea ei, Melania Trump. Urmează tradiționala perioadă de tranziţie, care va dura două luni, timp în care Donald Trump este ajutat de autorităţile federale si serviciile de informații, în frunte cu preşedintele în exerciţiu, să se pună la punct cu problemele de stat - chestiuni de politică interna, de politică externă, inclusiv „valiza nucleară”.
De asemenea, este perioada în care Donald Trump trebuie să-şi pună la punct echipa cu care va lucra în continuare, trebuie să-şi prezinte viitorul cabinet, în contextul în care preşedintele Statelor Unite este și şeful Executivului.
E de aşteptat să-şi recompenseze echipa care i-a stat alături în campanie, iar printre cei despre care se vorbeşte că ar urma să primească funcţii se numără fostul primar al New York-ului, Rudi Giuliani (care ar putea fi propus pentru postul de procuror general), fostul candidat la învestitura republicană Newt Gingrich (pentru postul de secretar de Stat) şi guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.
Presa scrie că din cauză declaraţiilor controversate făcute de-a lungul timpului, lui Trump îi va greu să atragă elitele în echipa sa. Din cauza aceloraşi declaraţii, i-ar fi greu și să atragă femei cunoscute în SUA pentru posturi importante.
Cele două luni de tranziţie sunt o tradiţie în istoria politică a Statelor Unite. Au legătură cu un calendar al alegerilor prezidenţiale la care americanii ţin foarte mult: vot popular în noiembrie, vot în Colegiul Electoral în decembrie, numărarea voturilor în Congres la începutul lui ianuarie şi învestirea pe 20 ianuarie.
În urmă cu mai bine de două secole, când au fost aplicate pentru prima oară aceste reguli, motivaţia era legată de mobilitatea redusă a alegătorilor, timpul mai lung necesar pentru proceduri, la care se adăuga şi perioada sărbătorilor de iarnă.
Este, totodată, şi un semnal important dat partenerilor Statelor Unite, iar acum e cu atât mai important, cu cât se dă ştafeta între cei doi piloni politici importanţi ai Americii - democraţi și republicani.