Radu Oprea a fost unul din cei 149 de tineri care au primit o bursă din partea Guvernului României. Condiția statului era fermă: după terminarea studiilor în străinătate, Radu era obligat să se întoarcă în România și să lucreze în administrație, pe un post de conducere. Dar autoritățile nu au respectat contractul, deși experiența lui Radu includea și un stagiu la primăria din Los Angeles, acolo unde a lucrat la un proiect educațional foarte important.
Întors în țară, Radu a găsit aceleași probleme pe care le-a lăsat la plecare.
„Cel mai mult mă deranjează în țara noastră corupția. (...) Pe urmă mă mai deranjează mizeria de pe stradă, mizeria din parcuri, mizeria de pe trotuare, lipsa de civilizație în trafic”, spune Radu.
A creat o platformă online de implicare a cetățenilor în comunitate și a devenit mesagerul lor în fața autorităților. Și are povești de succes.
„Au fost un număr destul de important de probleme, de la probleme locale în cartiere, o groapă de asfaltat, un trotuar, transparență în deciziile și răspunsurile pe care le dădea primăria pentru locuitorii Galațiului, tot felul de sesizări pe care le primise Radu vizavi de ceea ce se întamplă în oraș”, explică Nicușor Ciumacenco, fost viceprimar al Galațiului.
Radu nu s-a oprit aici. A plecat de la ideea că educația înseamnă civilizație și că tinerii o pot transmite mai departe. Așa că a făcut un proiect special pentru ei.
„Ne-am gândit sa creăm un spațiu în care să ajutăm tinerii să își pună în practică visurile, nu neapărat financiar, dar prin a-i ghida către anumite finanțări, prin a le da sfaturi, a le face mentorat, practic să își dezvolte ideea de afacere în care mulți pornesc de la zero, practic”, detaliază Radu Oprea.
Printre persoanele ajutate de Radu se numără și Ionela. După zeci de uși trântite în nas și nenumărate eforturi care au rămas fără rezultat, ea și-a deschis un magazin.
„Viața mea a început în momentul în care am început să devin independentă din punct de vedere financiar în ceea ce privește business-ul meu și stăpână pe timpul meu, iar fără ajutorul lui Radu nu reușeam”, spune Ionela Costea, administrator al unui atelier de încălțăminte pe comandă.
Dincolo de proiectele sale, Radu Oprea este un tânăr care vede partea plină a paharului, pentru că și iubește sincer țara.
„Cred într-o Românie civilizată, o Românie a bunului simț. Cred într-o Românie în care tinerii au într-adevăr o șansă, o Românie în care exemplele de bună practică nu se bazează pe corupție, se bazează pe idei îndrăznețe, visuri care devin realitate”, conchide tânărul.
Campanie Digi24
Duminică, de la ora 17.30, întreaga poveste a lui Radu Oprea, tânărul care investește în oameni, va putea fi urmărită la emisiunea „Bonton”.
El este unul dintre oamenii care au făcut din implicarea în comunitate un stil de viaţă prezentați în reportajele Digi24 în cadrul campaniei emisiunii Bonton, „Cred în România civilizată” .
Urmăriţi campania „Cred în România Civilizată” şi răspundeţi la întrebarea postată zilnic în aplicaţia de concurs. Puteţi câştiga una din cele 10 cărţi „Ghidul manierelor elegante pentru adolescenţi”.