7 reguli de etichetă la intrarea într-un templu hindus

Data actualizării: Data publicării:
templu Bali
FOTO: Shutterstock

O călătorie în Bali nu ar fi completă fără vizitarea unuia dintre miile de temple hinduse răspândite pe toată insula. Templele antice situate pe costele stâncoase ale insulei exotice au devenit unele dintre cele mai recunoscute monumente din lume. Cu o arhitectură veche de secole, dar conservată impecabil, acestea sunt lăcașe de cult încărcate de spiritualitate și misticism.

templu Bali
FOTO: Shutterstock

Deși balinezii sunt obișnuiți cu turiștii, iar templele de pe insulă sunt vizitate anual de sute de mii de oameni din întreaga lume, există, totuși, câteva reguli de care este bine să ții cont atunci când pășești într-un astfel de lăcaș de cult. Principalele reguli de etichetă țin de vestimentație, mai ales dacă se întâmplă să asiști la o ceremonie, dar există și gesturi sau comportamente pe care este bine să le eviți, dacă nu vrei să îi ofensezi pe localnici.

  1. Poartă un sarong sau o kebaya

    Intrarea într-un templu hindus cere ca atât bărbații și femeile să își acopere picioarele cel puțin până peste genunchi, îmbrăcând un sarong. Acest veșmânt poate fi chiar închiriat în incinta templelor mai populare printre turiști, alături de centura care se poartă în talie. Dacă ai în plan să vizitezi mai multe temple din Bali, cel mai bine este să îți cumperi propriul sarong, întrucât pe insulă vei găsi numeroase modele colorate, la prețuri foarte accesibile. În plus, te vei alege cu un suvenir autentic cu care să te întorci acasă.

    Dacă se întâmplă să asiști la o ceremonie într-un templu hindus, atunci va trebui să porți o kebaya, o bluză cu inserții de dantelă, peste sarongul și centura (selendang) din talie. Bărbații sunt obligați să îmbrace într-o fustă albă, sarong și saput, o haină care se îmbracă peste sarong, și să poarte pe cap un udeng.

    bali sarong
    FOTO: Shutterstock
  2. Nu arăta prea multă piele în partea de sus a corpului

    Pe lângă portul tradițional balinez, turiștii trebuie să aibă o ținută decentă și în partea de sus a corpului. Maiourile, cămășile transparente sau topurile cu umerii goi trebuie evitate sau cel puțin purtate în combinație cu un șal care să acopere umerii. În caz contrar, intrarea în unele temple îți va fi refuzată, iar în cele în care ți se va permite accesul vei întoarce privirile celor din jur și nu vor fi priviri pline de admirație.

  3. Reguli mai stricte pentru femei

    Femeile aflate în perioada menstruației sau cele care au născut în ultimele șase săptămâni nu au voie să intre în templele hinduse. Regula spune că persoanele care sângerează pângăresc lăcașul de cult, așa că se poate aplica inclusiv dacă ai o rană deschisă sau o tăietură recentă.

  4. Nu sta cu picioarele îndreptate spre altar

    Balinezii consideră picioarele drept „murdare”, motiv pentru care este interzis să le îndrepți spre altar. De aceea, bărbații stau în fața altarelor cu picioarele încrucișate, în timp ce femeile îngenunchează în timpul rugăciunilor.

    ceremonie templu bali
    Foto: Shutterstock
  5. Nu ofensa din greșeală preotul

    Manku, preotul din templu, trebuie întotdeauna să stea mai sus decât cei prezenți în lăcașul de cult. Este lipsă de respect să te afli pe un piedestal sau pe o treaptă mai sus decât preotul balinez, așa că ai grijă la acest detaliu, pentru a nu aduce ofense celor din templu.

  6. Nu uita să faci o donație

    Intrarea în templele din Bali este gratuită, însă este un obicei local ca persoanele care intră aici să lase o mică donație. Nu există o sumă exactă stabilită, însă dacă lași între 5.000 și 10.000 de rupii, echivalentul a 1,5 - 3 RON este suficient.

  7. Respectă cultura locală

    Templele sunt lăcașe sfinte, așa că este de așteptat ca și comportamentul vizitatorilor să fie unul decent și civilizat. Evită să vorbești tare, să râzi sau să faci poze folosind blițul aparatului, sau să alergi. În principiu, comportamentul într-un templu balinez trebuie să fie asemănător cu acela dintr-o mănăstire autohtonă.

 

Dacă ții cont de aceste reguli, vizita ta într-un templu hindus va fi una lipsită de neplăceri și te va ajuta să înțelegi mai bine cultura locală, dar și o religie veche de secole, care a contribuit la formarea poporului indonez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...