Un consilier de la Beijing avertizează: Tarifele lui Donald Trump amenință sectorul de apărare al SUA
Statele Unite vor suporta cele mai mari consecințe ale încercărilor președintelui ales Donald Trump de a rupe legăturile economice cu China, a avertizat un consilier de rang înalt de la Beijing, menționând dependența industriei americane, inclusiv a sectorului de apărare, de piesele chinezești ieftine.
Planul lui Trump de a crește tarifele la 60% ar reduce la jumătate creșterea PIB-ului SUA, iar furnizorii chinezi ar căuta să evite taxele prin redirecționarea produselor prin alte țări, a spus Ding Yifan, cercetător la un think tank afiliat Consiliului de Stat al Chinei. Avertismentul direct al unui consilier guvernamental influent a fost unul dintre cele mai clare semnale de până acum privind îngrijorarea Chinei față de amenințările tarifare ale lui Trump și perspectiva escaladării tensiunilor comerciale între cele două țări, scrie Financial Times.
„Dacă aceste companii militare nu vor avea furnizori din China, nu vor putea continua producția”, a spus Ding, expert la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat, într-o prezentare pentru presa internațională.
„Dacă (liderii SUA n.r.) vor implementa cu adevărat politici care duc la fricțiuni comerciale sau la o confruntare, vor exista consecințe grave”, a adăugat Ding.
Liderii de la Beijing au fost până acum reținuți în comentarii privind victoria lui Trump, deși președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, la summitul Apec din Peru, că Washingtonul nu ar trebui să depășească „liniile roșii” ale Beijingului. Aceste linii includeau dreptul Chinei la dezvoltare economică — o referire la restricțiile impuse de SUA privind exporturile de tehnologie către China. Totuși, Xi a spus că va colabora cu Trump și, deși a respins restricțiile comerciale, tonul întâlnirii a fost constructiv.
Oficialii chinezi au fost foarte vocali în timpul primului mandat al lui Trump, dar analiștii cred că de data aceasta Beijingul vrea să aștepte până la preluarea oficială a noii administrații.
Ca dovadă a dependenței SUA de producătorii chinezi, Ding a citat comentariile făcute la o conferință din septembrie de către Greg Hayes, directorul executiv al RTX, fost Raytheon, care a spus că grupul aerospațial și de armament al SUA avea 2.000 de furnizori din China.
Hayes a declarat pentru Financial Times anul trecut că firmele occidentale ar putea „reduce riscurile, dar nu se pot deconecta” de la China și că le-ar lua mult timp să găsească alți furnizori.
Cu economia afectată de o criză prelungită a pieței imobiliare, China are nevoie de piețe de export pentru a susține producția din fabricile sale, care se confruntă cu o cerere internă slabă.
Ding a mai descris eforturile lui Trump de a majora tarifele drept o amenințare mai mare pentru economia SUA decât pentru cea a Chinei. SUA nu doar că importă produse finite din China, dar și o mare parte din produse care sunt încorporate de fabricile americane, a spus el.
„Companiile americane nu vor putea găsi substitute într-o perioadă foarte scurtă de timp dacă companiile chineze nu vor putea să le furnizeze aceste produse”, a spus Ding. „Ca urmare, va exista mai mult haos în economia americană.”
El a mai citat studii americane care arată că consumatorii americani au plătit pentru majoritatea costurilor ultimei runde de tarife. Institutul Peterson pentru Economie Internațională a avertizat că, de obicei, consumatorii suportă costul acestor măsuri.
„Dacă dublează tariful, întreprinderile chineze au propriile lor modalități de a ocoli acest lucru, de a evita riscurile. Putem să ne transferăm comerțul către alte țări”, a spus el. „Dar piața nu se va schimba, nu va (reduce n.r.) deficitul comercial al SUA și aceasta este doar o iluzie a administrației Trump.”
În timp ce Ding a susținut că impactul asupra Chinei va fi „marginal”, economiștii au avertizat că PIB-ul Chinei ar suferi și el o lovitură considerabilă din cauza tarifelor de 60%.
Yang Zhou, economist la Universitatea Fudan din Shanghai, a estimat într-un articol publicat anul trecut că primii ani ai războiului comercial, care a început în 2018, au costat China 0,29% din PIB-ul său, comparativ cu 0,08% din PIB-ul SUA.