UE se pregătește să acorde împrumuturi de până la 40 mld. euro pentru Ucraina, indiferent de participarea SUA

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Ucraina bani
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană se pregătește să acorde Ucrainei noi împrumuturi în valoare de până la 40 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, indiferent de participarea Statelor Unite, după ce planul G7 de a utiliza activele rusești înghețate pentru a ajuta Kievul a eșuat.

Acest demers unilateral vine pe fondul îngrijorărilor din Bruxelles că Ungaria va împiedica blocul să ofere garanțiile de care are nevoie SUA pentru a participa la planul de înghețare a activelor, potrivit a trei persoane implicate în discuții, scrie Financial Times.

Guvernul lui Viktor Orbán, cel mai pro-rus lider din UE, a încercat să amâne luarea unei decizii privind sistemul de înghețare a activelor până după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie. Ungaria deține și președinția Consiliului Uniunii Europene timp de 6 luni.

Bruxelles-ul este nevoit să înceapă să lucreze la orice alternativă în următoarele câteva săptămâni, deoarece o astfel de măsură s-ar baza pe competențe care expiră la sfârșitul anului.

Fondurile sunt destinate să sprijine stabilitatea financiară a Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de finanțare de 38 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Kievului și Fondului Monetar Internațional. Țara se bazează pe ajutorul extern pentru a continua să funcționeze, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra infrastructurii sale.

Conform unui proiect de propunere juridică consultat de Financial Times, UE va acorda Ucrainei miliarde de euro sub formă de împrumuturi până la sfârșitul anului 2024, fără a specifica o sumă exact. O astfel de măsură, care extinde un program de ajutor existent, ar avea nevoie doar de sprijinul majorității și nu de unanimitate, eliminând astfel dreptul de veto al Ungariei.

Suma finală ar putea varia între 20 și 40 de miliarde de euro și ar fi stabilită de Comisia Europeană după consultarea statelor membre, au declarat oficialii. „Am putea merge oricând pe cont propriu”, a declarat un oficial UE.

Deși schema inițială, care implică participarea SUA, rămâne principalul plan al Comisiei, oficialii susțin că au nevoie de o alternativă dacă Budapesta își menține dreptul de veto până la alegerile din SUA.

Liderii G7 au convenit în iunie să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, care să fie rambursat cu profituri viitoare din aproximativ 260 de miliarde de euro din rezervele valutare rusești înghețate, dintre care majoritatea sunt deținute la Euroclear, depozitarul central de securitate din Belgia.

Potrivit acestui plan, UE și SUA ar urma să acopere fiecare aproximativ 20 de miliarde de dolari, iar restul de 10 miliarde de dolari ar fi împărțit între Regatul Unit, Japonia și Canada. Însă SUA, pentru a asigura un flux constant de venituri care să deservească împrumutul, a cerut garanții care să asigure înghețarea activelor rusești, majoritatea deținute în Europa.

La rândul său, Comisia a propus ca sancțiunile UE de imobilizare a activelor rusești să fie prelungite de la perioada actuală de șase luni la 36 de luni, pentru a oferi o mai mare certitudine juridică. Alte opțiuni propuse includ prelungirea sancțiunilor cu cinci ani.

Cu toate acestea, Orbán, care a blocat anterior sprijinul UE pentru Ucraina prin veto, blochează în prezent o astfel de prelungire. Un reprezentant al guvernului ungar le-a spus luni ambasadorilor UE la Bruxelles că problema va trebui abordată după alegerile din SUA, potrivit a două persoane informate cu privire la discuție.

Ca alternativă, UE ia acum în considerare acordarea de împrumuturi ca parte a unui pachet de sprijin financiar existent care expiră la sfârșitul anului. Schema ar implica creșterea împrumutului total al blocului și ar fi susținută de bugetul comun al UE. Planul UE ar furniza o parte din cele 20 de miliarde de dolari care urmau să vină de la Washington conform propunerii inițiale a G7, în cazul în care administrația Biden nu ar putea acorda împrumutul atât de aproape de alegeri. Oficialii de la Bruxelles speră că Washingtonul va furniza totuși fonduri, reducând astfel expunerea UE.

În cazul în care decide să acorde unilateral împrumuturile, Bruxelles-ul trebuie să înceapă să lucreze în următoarele săptămâni pentru a depăși la timp toate obstacolele legislative necesare, deoarece pachetul de sprijin pentru Ucraina expiră la sfârșitul anului.

„Este urgent să se adopte propunerile înainte de sfârșitul lunii octombrie, astfel încât împrumutul Uniunii să poată fi deblocat înainte de sfârșitul anului 2024 pentru viitoarele plăți în tranșe”, se arată în propunere.

În cele din urmă, propunerea ar utiliza în continuare veniturile din activele înghețate, estimate la 2,5 – 3 miliarde euro pe an, pentru rambursarea împrumutului. În prezent, aceste profituri sunt direcționate către Ucraina prin intermediul bugetului UE.