Trump nu a specificat pe cine va cădea povara noilor taxe vamale dacă va fi ales președinte

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
trump taxe bani
sursa: shutterstock.com/

Pentru fostul președinte american Donald Trump, implementarea unui set de tarife vamale reprezintă cel mai bun lucru inventat vreodată. Însă, întrebarea care persistă este cine le va plăti: consumatorii, importatorii sau exportatorii?

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii a promis dezvoltarea unei piețe naționale fără prea multe interferențe străine, accentul fiind pus pe sprijinirea producătorilor locali. Pentru a-și îndeplini promisiunea, Trump vrea să introducă tarife vamale pe produsele importate în SUA.

Fostul președinte a susținut mereu că taxele respective sunt plătite integral de exportatori, ceea ce nu este adevărat. Atunci când autoritățile impun plata unei sume fixe sau unui procent din valoarea mărfurilor importate, nu doar expeditorii sunt cei care plătesc prețul cerut.

Tarifele echilibrează piața în condițiile unei concurențe neloiale. Un bun exemplu în acest sens sunt taxele impuse de administrația Biden pe oțel. China a fost acuzată că exportă oțel sub prețul pieței, iar aplicarea tarifului a făcut ca bunul să coste la fel ca produsele din piața internă.

Cine plătește taxele vamale

Tarifele sunt o formă de impozitare asupra mărfurilor importate și un instrument util pentru guvernele naționale în sensul creșterii veniturilor.

Exportatorii împart povara taxelor vamale cu importatorii și consumatorul final. Există trei situații de plată.

Prima în care importatorul mărește prețurile și consumatorul va plăti mai mult pe același produs. În acest caz, vânzările vor scădea pe categoria respectivă pentru că oamenii în general nu sunt dispuși să plătească mai mult și vor căuta alternative.

Există situația în care importatorul menține prețul constant, însă va suporta pierderile și își va reduce considerabil marja de profit.

Ultimul scenariu este cel în care exportatorul ar putea plăti, însă nu este obligat să o facă și poate retrage produsul de pe piața respectivă.

Concurența străină în piețele interne este în general bună, pentru că, potrivit Axios, în absența ei, are loc un paradox: producătorii americani măresc prețurile.

În mandatul trecut, tarifele lui Trump se axau pe limitarea accesului Chinei la piața americană, cu scopul de a diminua deficitul comercial intern. Însă, potrivit studiilor, deficitul a continuat să crească și companiile naționale au fost cele care au achitat impozitul pe produsele importate.

Acum, Trump vrea să introducă taxe de 10-20% pe toate produsele importate și de 60% pentru cele care provin din China. Economiștii avertizează că impunerea unor tarife pe toate categoriile de produse vor avea efectul invers. În loc să sprijine bugetul de stat, vor accentua și mai mult inflația.