Studiu: Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocrației

G.C. Data publicării:
germania cheltuieli
sursa: shutterstock.com/

Producţia economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocraţiei excesive, arată un studiu publicat joi de Institutul Ifo, care oferă o cifră concretă asupra impactului unei probleme de lungă durată pentru mediul de afaceri. 

Liderii de afaceri se plâng de amploarea formalităţilor administrative, inclusiv procedurile îndelungate pentru înregistrarea noilor companii şi implementarea lentă a digitalizării, în cea mai mare economie europeană, care din 2018 a avut o evoluţie sub media zonei euro.

„Nivelul ridicat al costurilor cauzate de birocraţie ilustrează cât de urgente sunt reformele. Costurile sunt imense dacă nu se iau măsuri, în comparaţie cu potenţialul de creştere de pe urma reducerii birocraţiei”, a declarat Oliver Falck, director în cadrul Ifo, potrivit Reuters.

Ifo a identificat țări care au implementat reforme pentru reducerea birocrației, a urmărit dezvoltarea lor economică de-a lungul timpului și a utilizat aceste date pentru a estima ce a pierdut Germania prin lipsa unor schimbări similare.  

„Dacă Germania ar ajunge din urmă Danemarca în ceea ce privește digitalizarea administrației publice, producția economică ar fi cu 96 de miliarde de euro mai mare pe an”, a spus Falck.  

Campion în birocrație

În martie, Guvernul promitea măsuri de reducere a birocrației. Conform noilor schimbări, hotelurile ar mai fi obligate să înregistreze călătorii germani, semnăturile pentru unele formulare guvernamentale ar fi înlocuite cu emailuri și mesaje text, iar perioada în care companiile trebuie să păstreze în arhivă documentele fiscale ar fi redusă de la zece la opt ani.  

Potrivit Ministerului Justiției, măsurile ar putea ajuta firmele să economisească, în total, 625 milioane de euro pe an, echivalentul „costurilor de spațiu, chirii și depozitare”.  

„Reducerea birocrației este una dintre sarcinile majore ale Guvernului federal, unul dintre proiectele noastre principale”, spunea atunci cancelarul Olaf Scholz, potrivit DW.

Guvernul Germaniei a adoptat în septembrie o lege menită să reducă birocrația, ca parte a unui pachet de măsuri de creștere ce include 49 de inițiative pentru a impulsiona economia care stagnează.  Asociațiile de afaceri au declarat la acel moment că inițiativa este un pas în direcția bună, dar insuficientă pentru a crește competitivitatea.  

Birocrația a fost numită cea mai mare problemă pentru afaceri în toate sondajele Camerei de Industrie și Comerț din ultimii doi ani.  Toate cerințele de verificare și documentare, obligațiile de raportare și rapoartele statistice, modificările constante ale legislației, cerințele de protecție a datelor și procedurile administrative lungi „trebuie revizuite, simplificate semnificativ și, în unele cazuri, complet eliminate la Berlin și Bruxelles”, a declarat Manfred Goessl, directorul general al Camerei de Industrie și Comerț pentru München și Bavaria Superioară, în raport.