Șefa Fondului Monetar Internațional avertizează asupra situației economice „nemiloase” la nivel global. Care sunt cauzele

Redacția Digi Economic Data publicării:
datoria globala
sursa: shutterstock.com/

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a avertizat asupra contextului economic „nemilos” pentru finanțele guvernamentale din întreaga lume, subliniind reticența larg răspândită a politicienilor de a reduce cheltuielile și de a crește taxele.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că nivelurile tot mai ridicate de împrumuturi înseamnă că o parte tot mai mare din veniturile guvernamentale este utilizată pentru a acoperi plățile dobânzilor, în timp ce creșterea economică „anemică” amplifică provocarea de a reduce datoriile.

„Previziunile noastre indică o combinație nemiloasă de creștere economică lentă și datorii mari — un viitor dificil”, a spus Georgieva. Țările se confruntă cu „datorii publice mari și în creștere — mult mai mari decât înainte de pandemie”, a adăugat ea, chiar și după o scădere a nivelurilor datoriei în raport cu PIB-ul, potrivit Financial Times.

Declarațiile directorului general vin cu puțin timp înainte de întâlnirile anuale ale FMI și Băncii Mondiale, pe măsură ce datoria publică globală se îndreaptă către un record de 100.000 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2024. Împrumuturile au crescut în primele etape ale pandemiei de coronavirus, pe măsură ce economiile au fost închise, iar multe guverne, inclusiv ale celor mai mari economii din lume, nu au reușit încă să controleze cheltuielile.

SUA continuă să înregistreze deficite bugetare considerabile, în timp ce guvernul Chinei a injectat recent fonduri în economie pentru a sprijini creșterea slabă.

FMI a confirmat că cele două mari economii mondiale conduc creșterea globală a datoriei, potrivit constatărilor publicate săptămâna aceasta, dar, în observațiile sale, Georgieva a subliniat și o „evoluție înfricoșătoare” în țările emergente și cu venituri mici, pe măsură ce o parte mai mare din veniturile guvernamentale este destinată acoperirii datoriilor.

Georgieva a declarat că guvernele trebuie să reducă datoriile și să refacă rezervele fiscale pentru a face față potențialelor șocuri economice — un lucru pe care directorul general a spus că vor veni „cu siguranță și poate mai curând decât ne așteptăm”.

Cercetările separate ale FMI au arătat că discursurile politicienilor „favorizează din ce în ce mai mult expansiunea fiscală”, cu obstacole în controlul datoriilor.

Un raport care acoperă 65 de țări și se bazează pe peste 4.500 de discursuri politice din perioada 1960-2022 indică o proliferare a propunerilor de politici care tind să extindă cheltuielile guvernamentale.

Procentul discursurilor care indică o expansiune fiscală a crescut cu 40% în economiile avansate și emergente în ultimele trei decenii. Discursul politic axat pe „restrângerea” fiscală s-a redus la jumătate din vârful său din anii 1980 în economiile avansate, potrivit raportului.

„Chiar și partidele politice tradițional conservatoare din punct de vedere fiscal încep să aibă o preferință pentru împrumuturi pentru a cheltui”, a spus Georgieva.

Alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc luna viitoare, s-au caracterizat prin promisiuni electorale care indică o generozitate crescută de ambele părți ale spectrului politic. Datoria națională se situează în prezent la 99% din PIB și, conform Biroului pentru Buget al Congresului, ar putea depăși recorduri istorice și să ajungă la 125% în următorii zece ani, dacă nu se fac schimbări în legislația actuală.