Seceta pune presiune pe autorități. Tot mai multe localități se confruntă cu raționalizarea apei

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
seceta apa restrictii
sursa: gettyimages.com/

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) atrage atenția că în țară sute de fântâni au secat, nivelurile lacurilor de acumulare sunt în scădere față de săptămâna trecută, debitul Dunăarii la intrarea în țară e sub media multianuală, iar în numeroase localități din țară sunt restricții de furnizare a apei potabile.

Potrivit ANAR, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 80%). Totuși, volumul de aproximativ 3,46 miliarde mc existent asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Instituția estimează că, până la fârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, se va menține un coeficient de umplere de aproximativ 77%.

Pe de altă parte, se situează sub debitele medii ale lunii, următoarele sectoare de râuri (57 față de 12 cât erau săptămâna trecută):

  1. 6 sectoare pe râurile Interioare, respectiv pe râul Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județ Buzău), se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populație și industrie;
  2. 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (județ Harghita) și pe râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila), se află in treapta 1 de restricții pentru folosințele de tip irigații;
  3. 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare și pârâul Vadasz (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricții pentru folosința tip piscicultură;
  4. 30 sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (județul Brăila), râul Călmățui (județele Brăila și Buzău), râul Olt (județul Brașov), pârâurile Homorodul Mare Fișag (județul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Cașin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcușa, Fundul Piriului (județul Covasna), se află in treapta 3 de restricții pentru folosințele tip irigații și piscicultură.

Acumulările Pârcovaci, Hălceni din județul Iași, Acumularea Cal Alb din județul Botoșani și Acumularea Mănjești din județul Vaslui se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele petru populație, industrie, irigații și piscicultură.

Restricții la apa potabilă și fântâni secate în Moldova

În prezent, în 449 de localități (inclusiv comune și sate) reprezentând 15% din localitățile de la nivel național, din care 6 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare.

Cele mai afectate localități sunt în județele:

  1. Botoșani -140 localități,
  2. Iași – 77 localități,
  3. Alba - 62 localități,
  4. Gorj – 35 localități,
  5. Vrancea – 21 localități,
  6. Bacău – 19 localități,
  7. Neamț – 17 localități,
  8. Galați – 16 localități,
  9. Hunedoara - 12 localități,
  10. Vaslui – 10 localități,
  11. Olt și Argeș - 8 localități.

Pe de altă parte, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale sunt fântâni secate, comunitățile fiind afectate de secetă. Cele mai multe localități afectate sunt în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați.

Cele mai afectate rămân localitățile din județele:

  1. Botoșani -144 localități din care parțial și Municipiul Dorohoi,
  2. Vaslui - 61 localități,
  3. Neamț – 12 localități,
  4. Iași – 7 localități,
  5. Suceava – 9 localități.

Debitul Dunării, în scădere

Debitul la intrarea în țară a Dunării (secțiunea Baziaș) a fost în scădere, având valoarea de 4000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s). Conform prognozei INHGA, se estimează faptul că debitele Dunării vor fi staționare la intrarea în țară și vor ajunge în jurul valorii de 4000 mc/s.

În acest moment, pentru centrala nucleară Cernavoda nu sunt probleme privind alimentarea cu apă, întrucât astăzi mai există o diferență de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricții.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației.

Planuri de restricții în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacități de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcție de specificul activității acestora și al economiei în ansamblu.

Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, au recomandat reprezentanții ANAR.