Gentiloni: Protecționismul SUA este nociv în relațiile bilaterale cu Europa. Comerțul transatlantic este în pericol
Sporirea protecţionismului SUA în raporturile comerciale globale ar fi extrem de nocivă atât pentru Statele Unite cât şi pentru Europa, principalul partener de schimb al americanilor. Îngrijorarea oficialilor de la Bruxelles a survenit în urma promisiunilor electorale făcute de Donald Trump, care vrea noi taxe vamale aplicate pe importuri.
După ce noul preşedinte american Donald Trump a vehiculat ideea introducerii unor taxe vamale de 10% pentru toate bunurile importate în Statele Unite, indiferent de origine, principalul partener economic al Washingtonului, Europa, se simte în pericol.
Experții nu văd de bun augur introducerea taxelor vamale pentru că vor avea un impact general negativ asupra economiei SUA prin majorarea inflației, o problemă recurentă în toate mandatele președinților americani, cu excepția lui John F. Kennedy.
„Nivelul integrării între economiile noastre este de o asemenea anvergură încât relaţiile comerciale UE-SUA sunt o forţă de stabilizare economică şi politică. În pofida disputelor comerciale şi a divergenţelor pe probleme de reglementare, ambele regiuni menţin un interes comun în promovarea unor standarde înalte, concurenţă loială, şi stabilitate pe pieţele globale. Şi, în acest context, o posibilă îndreptare spre protecţionism ar fi extrem de nocivă pentru ambele economii”, susține comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Paolo Gentiloni.
Cele mai afectate țări de posibila majorare a taxelor vamale impuse de SUA vor fi Germania şi Italia, deoarece ele exportă cel mai mult către Statele Unite. Taxele ar complica problemele cu care se confruntă deja producătorii din Germania şi Italia, relatează Reuters.
Comisia Europeană, care este responsabilă de politica comercială a UE, va lucra cu următoarea administraţie americană pentru a promova cooperarea transatlantică și a depăși prin dialog toate dificultățile întâmpinate pe diferite arii de activitate.