Europa se pregătește de impactul tarifelor lui Trump. Cine are cel mai mult de suferit
Al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă ar putea schimba semnificativ cadrul economic global. Politica sa economică anunțată ca parte a strategiei „America pe primul loc” pune probleme serioase pentru economiile europene orientate spre export.
Președintele ales al Statelor Unite și-a luat angajamentul în campania electorală să impună taxe vamale de 10% pentru toate importurile și de până la 60% pentru mărfurile originare din China.
Deși amploarea și calendarul acestor măsuri rămâne de văzut, economiștii au încercat să prevadă care vor fi consecințele economice.
Deciziile luate de Trump în precedentul său mandat la Casa Albă sugerează că SUA vor impune tarife semnificative la importurile din China, vizând industriile care nu sunt critice pentru lanțurile de aprovizionare americane. Totodată, noul guvern de la Washington va impune taxe și pe importurile din alte țări, în special din Europa.
Analiștii Allianz Research au imaginat două scenarii. Primul are în vedere un „război comercial limitat”, în care SUA majorează tarifele de la 13% la 25% pentru importurile care nu sunt critice din China și la 5% pentru celelalte țări.
În acest caz, exporturile globale ar scădea cu o sumă cumulată de 135 de miliarde de dolari în 2025 și 2026. Din această sumă, 35 de miliarde de dolari ar reprezenta exporturile chineze, iar pentru Europa pierderile comerciale s-ar ridica la 33 de miliarde de dolari, echivalentul a 0,1 puncte procentuale din creșterea anuală a PIB-ului.
În scenariul unui „război comercial deplin”, în care Trump impune un tarif universal de 10% și unul de 60% pentru China, experții Allianz estimează că exporturile globale s-ar diminua cu 510 miliarde de dolari - 125,3 de miliarde de dolari ar fi pierderea Chinei și 124,8 miliarde de dolari cea a Europei.
Cu toate acestea, experții spun că pierderea din exporturile directe a Europei este de așteptat să fie mai mare decât cea a Chinei, deoarece probabil că Beijingul va oferi stimulente stimulente fiscale semnificative care să compenseze o mare parte din această lovitură. În Europa însă, guvernele au mai puțin spațiu fiscal.
Produsele farmaceutice, mașinile și echipamentele, autovehiculele, echipamentele de transport și metalele sunt cele mai expuse riscului de a fi taxate suplimentar.
Analiza Allianz arată că industria farmaceutică este deosebit de expusă, în special în Irlanda, Elveția, Belgia, Danemarca și Marea Britanie.
De asemenea, sectorul mașinilor și echipamentelor din Marea Britanie, Germania și Italia depinde într-o bună măsură de exporturile către SUA, precum și industria auto și a echipamentelor de transport din Germania, Marea Britanie, Franța și Italia.
Totodată, sectorul metalelor din Regatul Unit și Elveția au înregistrează exporturi substanțiale în SUA.
Toate sunt sectoare strategice care angajează un număr mare de oameni și sunt esențiale pentru succesul economic al acestor state.
Banca olandeză ABN Amro estimează că un tarif universal de 10% ar provoca o prăbușire a exporturilor către Statele Unite, iar țările orientate spre export, precum Germania și Țările de Jos, vor fi afectate în mod deosebit de grav.
Datele Allianz Research arată că Germania ar pierde exporturi cumulate de 24,5 miliarde de dolari în 2025 și 2026 în cazul unui „război comercial deplin”. Urmează apoi Țările de Jos, cu 15,8 miliarde de dolari, și Franța și Irlanda, aproape la egalitate, cu 13,4 miliarde de dolari, respectiv 13,3 miliarde de dolari.
Europa Centrală și de Est va simți și ea impactul taxelor vamale. Nu însă direct, pentru că ponderea exporturilor țărilor din regiune către Statele Unite este mică.
Spre exemplu, în cazul României, doar 2,3% din exporturile de aproape 101 miliarde de dolari din 2023 au avut ca destinație Statele Unite, conform bazei de date COMTRADE a Națiunilor Unite privind comerțul internațional.
Deși e cel mai redus nivel din regiune, nici în cazul altor state ponderea nu este una importantă. Cehia este la același nivel cu România, iar Polonia și Ungaria au trimis aproximativ 3% din exporturi către SUA. Cel mai mult a trimis Slovacia, 4,5%.
Toate aceste țări vor fi însă afectate ca urmare a legăturilor lor profunde cu Germania, mai ales cu sectorul auto din cea mai mare economie europeană. Iar exporturile de mașini germane către SUA s-au ridicat la peste 25 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Statele din regiune trimit între 20% și 30% din exporturile lor către Germania.
Cehia depinde cel mai mult de comerțul cu prima economie europeană. Anul trecut, din exporturile totale de 253 de miliarde de dolari, au fost trimise în Germania bunuri în valoare de 83 de miliarde de dolari, adică 32,8%.
În cifre absolute, Polonia este cel mai mare partener comercial al Germaniei din regiune. A exportat mărfuri de 98,7 miliarde de dolari anul trecut, dar acestea reprezintă 27,8% din exporturile totale ale țării.
În cazul Ungariei, exporturile către Germania reprezintă 26,1% din total, adică peste 41 de miliarde de dolari.
În schimb, România trimite doar o cincime din exporturi, echivalentul a 20,9 miliarde de dolari.
Analiștii se așteaptă ca administrația Trump să impună treptat tarifele, începând din al doilea trimestru al anului 2025. Economiștii ING cred că noul război comercial care se profilează ar putea împinge economia europeană către recesiune, în condițiile în care acum se confruntă cu o creștere anemică.