Lipsa forței de muncă specializate lovește sectorul medical din Germania
Germania are nevoie urgentă de personal în domeniul medical, pe măsură ce populația îmbătrânește, conform unui raport. Numărul posturilor vacante pentru fizioterapeuți și asistenți în cabinetele dentare a atins un nivel ridicat în ultimii doi ani.
Aproximativ 47.400 de locuri de muncă din sectorul sănătății din Germania nu au putut fi ocupate în 2023 - 2024, ceea ce indică faptul că acest domeniu este cel mai grav afectat de lipsa de muncitori calificați. Cererea crescută pentru servicii medicale, cauzată de îmbătrânirea populației, a agravat situația. Institutul german de sănătate publică Robert Koch Institute (RKI) arată că procentul persoanelor de 65 de ani sau mai în vârstă va crește de la 21% în prezent la 29% până în 2030.
Noul studiu, citat de DW, a arătat că cea mai mare lipsă se remarcă în rândul fizioterapeuților, cu aproape 11.600 de posturi vacante. Deficitul pentru asistenți în cabinetele dentare a fost de 7.350, iar pentru personalul din îngrijire și sănătate de 7.100, potrivit cercetării.
„Îmbătrânirea populației duce la o cerere tot mai mare pentru servicii de sănătate. Acest lucru crește povara asupra forței de muncă specializate existente”, au subliniat autorii studiului realizat de Centrul de Competență pentru Asigurarea Forței de Muncă Calificate din cadrul Institutului German de Economie (IW).
O problemă la nivel de industrie
Studiul a remarcat o lipsă de peste 530.000 de muncitori calificați în toate industriile, în perioada iulie 2023 și iunie 2024.
Al doilea cel mai mare deficit de muncitori calificați s-a înregistrat în domeniul construcțiilor, instalații și alte lucrări, cu 42.000 de posturi vacante. De asemenea, sectorul electricității a întâmpinat dificultăți în ocuparea a 10.350 de poziții.