Comisia Europeană a redus estimările privind avansul economiei zonei euro, la 1,3%
Comisia Europeană a redus prognoza de creștere economică a Zonei Euro pentru anul viitor la 1,3%, pe fondul problemelor economiei germane, care afectează regiunea.
Comparativ, prognoza anterioară din primăvară estima o creștere de 1,4% pentru 2025. Datele actualizate evidențiază pesimismul tot mai mare în legătură cu perspectivele regiunii, care rămâne în urma Statelor Unite, potrivit Financial Times.
Estimările Bruxelles-ului rămân mai optimiste decât cele ale sectorului privat. Prognozele Consensus Economics anticipează o creștere de 1,1% pentru zona euro anul viitor — mult mai jos decât creșterea de 2% prognozată pentru SUA. Comisia Europeană oferă o perspectivă mai lentă pentru Zona Euro în comparație viziunea mai optimistă asupra economiei SUA, despre care estimează că va crește cu 2,1% în 2025 și 2,2% în 2026.
Germania, cea mai mare economie a regiunii, a stagnat în ultimii doi ani, în condițiile în care companiile sale din industrie, în special în sectorul auto, întâmpină dificultăți în a concura cu rivalii străini.
Comisia prognozează acum că economia Germaniei se va contracta cu 0,1% anul acesta, comparativ cu așteptările din mai care indicau o creștere de 0,1%.
Al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă este de așteptat să agraveze provocările cu care se confruntă exportatorii din regiune. Președintele ales al SUA a promis să impună tarife între 10 și 20% pentru toate exporturile și a criticat surplusul comercial mare al Europei în relația cu SUA.
În timp ce Germania, Franța și Italia sunt așteptate să înregistreze o creștere mai mică în 2025 decât estimările din mai, prognozele pentru Spania au fost revizuite în creștere. Cea din urmă este așteptată să rămână țara cu cea mai rapidă creștere economică din UE pentru al doilea an consecutiv, după un 2024 puternic.
Pentru acest an, Comisia estimează o creștere de 0,8% în Zona Euro, în timp ce economiștii din sectorul privat prognozează 0,7%.
Comisia a declarat că se așteaptă ca inflația să atingă 2,1% anul viitor, în conformitate cu estimarea din luna mai.
Prognozele sugerează că gospodăriile din Zona Euro economisesc o mare parte din venituri, în loc să le cheltuiască, ceea ce frânează creșterea într-o regiune în care consumul rămâne motorul Produsului Intern Brut.
Provocările structurale care afectează sectorul industrial al Europei — de la prețurile ridicate la energie la cererea slabă pentru exporturi — au avut un impact negativ asupra investițiilor, care au scăzut cu peste 2,5% în prima jumătate a anului, a adăugat Comisia.