România în Schengen: „Trebuie să avem mai multă grijă, să ne concentrăm pe integrarea în zona euro”, crede un profesor de economie
Intrarea României în Spaţiul Schengen reprezintă un pas înainte, care va pune foarte mult în valoare nu doar libera circulaţie a persoanelor, ci şi libera circulaţie a mărfurilor, transmite Cristian Păun, profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE). Acum, însă, România trebuie să se concentreze pe integrarea în zona euro, „cu atât mai mult cu cât suntem la limită cu unul din cei mai problematici indicatori, datoria publică”, atrage el atenția.
„Este un pas înainte (intrarea României în Schengen, n.r.) în sensul apropierii noastre şi mai mult de acest proiect integraţionist, va pune foarte mult în valoare nu doar libera circulaţia persoanelor, ci şi libera circulaţie a mărfurilor, pentru că se vor elimina nişte bariere între noi şi Ungaria, între noi şi Bulgaria. Traficul la frontierele interne ale Uniunii Europene va fi semnificativ îmbunătăţit, timpii de aşteptare se vor reduce, vor mai exista controale, dar ele sunt doar direcţionate şi doar acolo unde va fi cazul. În general, vor dispărea timpii de aşteptare în aceste vămi”, a declarat Cristian Păun, potrivit Agerpres.
În schimb, graniţele externe vor trebui gestionate cu mai multă responsabilitate, mai puţină corupţie şi mai multă implicare, a mai precizat Păun.
În opinia sa, un impact economic şi mai puternic îl va avea integrarea României în zona euro, pentru că „zona euro afectează mai multe libertăţi, practic toate cele patru libertăţi care se află la baza proiectului integraţionist: libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor”.
„Trebuie să avem acum mai multă grijă, să ne concentrăm şi mai mult pe această integrare în zona euro, cu atât mai mult cu cât suntem la limită cu unul din cei mai problematici indicatori, datoria publică. În PIB, ne apropiem de acel 60% care va face foarte dificilă îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă nominală. Trebuie să continuăm acest proces. Este o victorie, eu o consider o victorie importantă, dar o victorie de etapă, care dacă nu este dublată şi de victoria de care vorbeam legată de zona euro, şi de alte victorii care să ne apropie şi mai mult de Uniunea Europeană, cu siguranţă vom avea în continuare dificultăţi.
Până la urmă, Uniunea Europeană reprezintă un spaţiu economic important, în care ar trebui să ne integrăm mai mult, nu să ne depărtăm de ea, Uniunea Europeană având pentru România nişte beneficii nete substanţiale şi explicând în bună măsură nivelul de trai semnificativ mai bun faţă de perioada când ne aflam în afara acestei grupări economice”, a adăugat Cristian Păun.
România și Bulgaria sunt membre depline ale spațiului Schengen
Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice restricțiile impuse României și Bulgariei la frontierele terestre și începând cu 1 ianuarie 2025 să devină membre depline ale spațiului Schengen.
Consiliul JAI a ridicat ultima barieră din calea acceptării Bulgariei și României în spațiul european de liberă circulație, după decenii de tergiversări, anunță Consiliul Uniunii Europene
„Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria şi România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru preşedinţia ungară la Consiliul UE şi astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, dar şi pentru UE ca întreg”, a declarat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter
Bulgaria şi Romania au avut de parcurs un drum lung până să fie admise în zona de liberă circulație. Încă de la aderarea în Uniunea Europeană, cele două țări au aplicat părţi din cadrul juridic Schengen (acquis-ul), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperare poliţienească şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat decizia de a aplica, de la 31 martie 2024, părţile rămase al acquis-ului Schengen şi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene şi maritime din România și Bulgaria.
Comisia Europeană a salutat decizia unanimă a Consiliului JAI
Comisia Europeană salută decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spațiul Schengen, reflectă la parcursul pe care l-au îndeplinit până au fost admise și elogiază efortul depus de cele două state.
„Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen și aduce numeroase beneficii: va consolida piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială. Decizia înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România.
Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o bună aplicare a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime interne au fost ridicate şi au început să se aplice normele Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea vizelor specifice.
Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria şi România se bazează pe punerea în aplicare cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil şi returnare. Ambele ţări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de a aborda securitatea UE la frontierele externe ale UE şi provocările legate de migraţie. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar şi asistenţă Frontex ambelor state membre", a transmis Comisia Europeană.