Intrarea deplină în Schengen oferă o gură de oxigen economiei românești, spune un analist economic
Intrarea deplină a României în Spaţiul Schengen oferă o gură de oxigen pentru economia națională, în condiţiile în care exporturile suferă tot mai mult din perspectiva competitivităţii, a declarat, joi, Adrian Negrescu, consultant economic.
„Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu tir-urile şi camioanele, dar şi pentru importatori – costurile mai reduse de transport se vor traduce în preţuri mai mici pentru produsele importate pe această cale, din Europa. Să nu uităm că aceste controale de la frontieră, zecile de ore petrecute la coadă la vămile din Vest ne-au costat peste 2 miliarde de euro anual, potrivit estimărilor transportatorilor, iar aceste costuri le-am plătit prin preţurile mai mari din România şi prin scăderea competitivităţii produselor de export. Viza Schengen ar putea aduce un boost semnificativ în privinţa tranzacţiilor din zona produselor agricole, a transportului de marfă, a turismului, iar estimările merg către un plus de peste 2% din PIB”, a declarat Adrian Negrescu, potrivit Agerpres.
Dincolo de optimizarea traficului rutier pe graniţa de Vest, viza Schengen va permite țării să atragă mai uşor turişti străini.
„Pentru turismul românesc, ar însemna un plus semnificativ în orizontul următorilor ani, o sursă suplimentară de venit şi pentru bugetul de stat. Proiecţiile economice sunt încurajatoare însă este nevoie ca, dincolo de viza Schengen, să accelerăm extinderea infrastructurii rutiere şi de cale ferată, să oferim condiţiile necesare turiştilor şi mai ales investitorilor străini să aleagă ţara noastră”, a adăugat consultantul economic.
Mai mult, potrivit acestora, relocarea companiilor și a capacităţilor de producţie în România ar trebui să reprezinte, pentru noul Guvern, o ţintă principală, alături de crearea unui ecosistem de tip hub-uri industriale care să ofere condiţiile necesare pentru a atrage companiile interesate de reconstrucţia Ucrainei, o afacere evaluată la peste 500 de miliarde de euro.
„Viza Schengen ne oferă un avantaj istoric – rămâne ca noi să o exploatăm, printr-un sistem de taxe şi facilităţi administrative pentru investitori”, a mai spus Adrian Negrescu.
România și Bulgaria sunt membre depline ale spațiului Schengen
Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice restricțiile impuse României și Bulgariei la frontierele terestre și începând cu 1 ianuarie 2025 să devină membre depline ale spațiului Schengen.
Consiliul JAI a ridicat ultima barieră din calea acceptării Bulgariei și României în spațiul european de liberă circulație, după decenii de tergiversări, anunță Consiliul Uniunii Europene
„Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria şi România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru preşedinţia ungară la Consiliul UE şi astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, dar şi pentru UE ca întreg”, a declarat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter
Bulgaria şi Romania au avut de parcurs un drum lung până să fie admise în zona de liberă circulație. Încă de la aderarea în Uniunea Europeană, cele două țări au aplicat părţi din cadrul juridic Schengen (acquis-ul), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperare poliţienească şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat decizia de a aplica, de la 31 martie 2024, părţile rămase al acquis-ului Schengen şi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene şi maritime din România și Bulgaria.
Comisia Europeană a salutat decizia unanimă a Consiliului JAI
Comisia Europeană salută decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spațiul Schengen, reflectă la parcursul pe care l-au îndeplinit până au fost admise și elogiază efortul depus de cele două state.
„Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen și aduce numeroase beneficii: va consolida piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială. Decizia înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România.
Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o bună aplicare a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime interne au fost ridicate şi au început să se aplice normele Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea vizelor specifice.
Cadrele de cooperare pe care Comisia le-a lansat în luna martie a acestui an cu Bulgaria şi România se bazează pe punerea în aplicare cu succes a proiectelor-pilot pentru proceduri rapide de azil şi returnare. Ambele ţări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de a aborda securitatea UE la frontierele externe ale UE şi provocările legate de migraţie. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar şi asistenţă Frontex ambelor state membre", a transmis Comisia Europeană.