Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern: Câți bani vor primi în plus marile sectoare: educație, sănătate, transporturi

G.C. Data publicării:
Ciolacu
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

Guvernul a aprobat luni rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, bazându-se pe o creștere economică revizuită de 2,8%. Potrivit Executivului, rectificarea are patru piloni: susținerea investițiilor, a educației, sănătății și programelor sociale pentru cetățeni.

Potrivit estimărilor ANAF, prin implementarea măsurilor privind amnistia fiscală se vor realiza încasări de 7,9 miliarde lei. De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor aferente impozitului pe venit și salarii, cât și a contribuțiilor de asigurări sociale de peste 5,8 mld lei la bugetul general consolidat, în contextul creșterii veniturilor populației, arată un comunicat emis luni de Ministerul de Finanțe.

Bugetul pentru investiții la începutul anului a însumat peste 120 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investițiilor în Produsul Intern Brut, arată sursa citată. La șapte luni, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de aproape 57 miliarde de lei cu 46,4% mai mult decât anul trecut. Bugetul pentru săntătate prezintă o creștere substanțială.

„Prin alocările suplimentare din acest an, bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și cofinanțările pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ajunge la o valoare totală record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei, comparativ cu 47,4 miliarde lei în anul 2023”, arată comunicatul de presă.

Prin rectificarea bugetară au fost alocate sume suplimentare către:

  • Ministerul Transporturilor primește suplimentar 5,4 miliarde lei pentru continuarea cofinanțării proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023.
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ajunge la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, și este destinat în cea mai mare parte continuării susținerii proiectelor de investiții din programele naționale „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și programele Companiei Naționale de Investiții, la care se adaugă complementar programele cu finanțare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovării și de programele de susținere a mobilității urbane.
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN (vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educațional pentru anul școlar 2024-2025, pentru copii defavorizați, prima didactică etc.).
  • Ministerul Finanțelor primește suplimentar 14,3 miliarde pentru asigurarea cofinanțării pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale MF și schemele de ajutor de stat gestionate de MF (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pentru investiții - programul de industrializare).
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește suplimentar 4,4 miliarde pentru proiectele finanțate din fonduri europene.
  • Ministerul Energiei primește suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investiții destinate producției de energie din surse regenerabile.

De asemenea, se asigură peste 20 miliarde lei suplimentar pentru Casa Națională de Sănătate și Ministerul Educației, rezultând astfel un plus de peste 40 miliarde lei pentru Educație și Sănătate, comparativ cu bugetele anului 2023.

  • Bugetul Casei Națională de Sănătate se suplimentează cu 11,324 miliarde de lei, pentru medicamente cu și fără contribuție personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%.
  • Ministerul Educației primește suplimentar 4,59 miliarde de lei. Din aceste fonduri vor fi finanțate salariile pentru cadre didactice, burse pentru elevi, naveta elevilor. Comparativ cu anul 2023, alocările Guvernului pentru educație cresc cu 61%, atingând un volum total de 58,5 miliarde de lei, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022.
  • Direcțiile Generale de Asistență Socială primesc, de asemenea, 914 milioane lei în plus pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități și cheltuielile de funcționare.

Alocări suplimentare pentru autoritățile publice locale:

  • Se alocă suplimentar 2,7 miliarde lei alocări suplimentare pentru creșterile salariale aferente personalului medical, din domeniul asistenței sociale și auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi și programul pentru școli.
  • Bugetele autorităților publice locale ajung la un total de 29,5 miliarde lei, care includ cheltuielile medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor.
  • Autoritățile publice locale vor avea un buget de 1,2 miliarde lei pentru achitarea sumelor restante înregistrate în contabilitatea unităților administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relații cu: furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale.