Qatar relaxează regulile pentru atragerea vizitatorilor. Autoritățile vor să susțină economia din turism

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Doha, Qatar
Doha, Qatar. Foto: Profimedia

Qatarul intenţionează să îşi liberalizeze industria ospitalităţii, în ideea de a atrage un număr record de turişti până în 2030, care să contribuie la ridicarea Produsului Intern Brut (PIB) al țării.

Industria turismului din Qatar a dezminţit predicţiile celor care vorbeau de o stagnare bruscă după organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2022, turneu pentru care ţara din Golful Persic a cheltuit 300 de miliarde de dolari. În 2023, Qatarul a primit aproximativ patru milioane de vizitatori, o creştere de 39% comparativ cu anul precedent.

"Vom încerca să liberalizăm sectorul ospitalităţii şi să eliminăm toate obstacolele. Avem multe restricţii impuse hotelurilor privind orarul de funcţionare şi sistemul de licenţiere", a declarat un înalt oficial din ministerul turismului

Chiar dacă evenimentele sportive au ridicat nivelul turistic al Qatarului, oficialii vor acum să atragă familii, vizitatori în scopuri medicale precum şi călători în interes de business, având o ofertă largă de conferinţe şi expoziţii. Un exemplu este Qatar Economic Forum, care va aduce lideri din domeniul politic şi financiar la Doha în cursul acestei săptămâni.

Statul din Golful Persic cu mari rezerve de gaze naturale va înmulţi şi evenimentele din domeniul artei, designului şi modei în încercarea de a-şi atinge ţinta de a avea şase milioane de vizitatori internaţionali pe an până în 2030, de aproape trei ori mai mult decât în 2019. De asemenea, Qatar vrea ca industria turismului să aibă o contribuţie de 12% la PIB în 2030, relatează  Bloomberg.