Producătorii auto germani acuză UE de scăderea profiturilor. Noile taxe vamale impuse Chinei afectează echilibrul pieței

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
euro taxe masini electrice china
sursa: shutterstock.com/

Taxele vamale dorite de Uniunea Europeană pentru producătorii auto EV din China par să deschidă calea unui război comercial. Constructorii auto germani sunt îngrijorați de evoluția evenimentelor recente și fac apel către oficialii europeni să negocieze un acord mai bun cu partenerii chinezi.

Anunțul introducerii unor taxe vamale pentru autovehiculele electrice (EV) exportate din China în Europa nu a căzut bine autorităților de la Beijing. Efectul a fost imediat și a lovit în plin producătorii europeni: profiturile raportate din statul asiatic în al doilea trimestru au scăzut considerabil.

Constructorii germani au resimțit din plin repercursiunile chineze și vor ca oficialii de la Bruxelles să negocieze un acord vamal mai bun. Preferința consumatorilor asiatici pentru mărcile autohtone precum și prețurile reduse comparativ cu ale rivalilor, contribuie la declinul europenilor pe cea mai mare piață auto din lume.

China impune taxe de 15% producătorilor străini care importă autoturisme electrice în piața locală. Comparativ, UE impune tarife de până la 38% din valoarea produselor importate.

Analiștii estimează că în absența unor măsuri favorabile de ambele părți, producătorii auto europeni vor pierde cota de piață din China, relatează Financial Times.