UE revizuiește taxele vamale aplicate vehiculelor electrice importate din China. Tarifele impuse nu sunt definitive

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ue china masini electrice
sursa: shutterstock.com/

Războiul comercial dintre Uniunea Europeană și China a intrat într-o nouă etapă. Oficialii europeni au ajustat tarifele vamale aplicate în cazul importurilor de vehiculele electrice (EV) chineze. Evoluția conflictului nemulțumește producătorii auto.

Dacă în prezent importurile EV din China în UE sunt vizate de tarife vamale de 10%, acest lucru se va schimba. Oficialii europeni au hotărât să aplice taxe de 20,8% firmelor care au cooperat în cadrul anchetei anti-dumping și 37,6% celor care au refuzat.

Noile taxe sunt ușor scăzute de la valorile adoptate inițial de 38,1% pentru cei care nu au participat în anchetă, respectiv 21% în cazul celor care au cooperat cu autoritățile de la Bruxelles. Prin comparație, Beijingul a impus o taxă de 15% importurilor auto străine, relatează Bloomberg.

Însă aceste taxe nu vor fi definitive. Comisia Europeană a informat că aceste tarife ajustate vor fi în vigoare de pe 4 iulie până în noiembrie, atunci când vor fi stabilite valorile finale.

O parte dintre producătorii auto şi câteva state membre UE pun presiune pe autoritățile europene să negocieze o înțelegere mai bună cu omologii chinezi.