Probleme economice în Franța. Ministrul de Finanțe avertizează asupra creșterii deficitului bugetar
În contextul unei crize politice de amploare, ministrul interimar de finanțe, Bruno Le Maire, și-a exprimat îngrijorările privind adâncirea deficitului bugetar al Franței. Problemele economice ale țării pot influența direct stabilitatea economică a zonei euro și, implicit, pot afecta statele mai mici din Uniunea Europeană.
Într-o scrisoare adresată parlamentarilor luni, obținută de Financial Times, Le Maire a motivat problemele economice prin veniturile slabe și cheltuielile suplimentare descoperite recent la nivelul autorităților locale și regionale.
„Principalul risc este legat de creșterea extrem de rapidă a cheltuielilor autorităților locale, care ar putea afecta conturile din 2024 cu 16 miliarde de euro, în comparație cu programul de stabilitate 2024-2027”, se arată în scrisoare, referindu-se la planurile de cheltuieli trimise în acest an către UE.
Deficitul bugetar ar putea ajunge la cel puțin 5,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, peste estimările inițiale de 5,1%. Anul trecut, Franța a înregistrat un deficit bugetar de 5,5% din PIB.
Avertismentul ministrului vine în contextul în care Franța se află într-un impas politic. Președintele Emmanuel Macron se confruntă cu dificultăți în a numi un nou prim-ministru și a forma un guvern, la două luni după alegerile legislative anticipate. De altfel, propriul său partid a pierdut locuri, iar nicio altă formațiune politică nu a câștigat o majoritate absolută. Acest impas face și mai dificilă elaborarea unui buget pentru 2025, care trebuie finalizat până în toamnă.
Până acum, Macron și guvernul său au promis să aducă deficitul sub ținta Uniunii Europene de 3% din PIB până în 2027, deși obiectivul ar necesita reduceri mai mari ale cheltuielilor. Bruxellesul a plasat deja țara într-o procedură de deficit excesiv pentru a determina liderii francezi să înăsprească politica fiscală.
Macron a exclus până acum crearea unui guvern complet de stânga, așa cum a solicitat coaliția de partide de stânga, inclusiv de cea extrema, France Insoumise, care a obținut cel mai mare număr de locuri în alegeri.
Criza politică din Franța, inclusiv dificultățile în formarea unui guvern stabil, poate influența capacitatea țării de a implementa reformele necesare pentru a controla deficitul și poate crea incertitudine pe piețele financiare.
Sub ministrul de finanțe interimar Le Maire, guvernul în exercițiu a încercat să pună bazele unui buget pentru 2025 și să reducă cheltuielile, inclusiv prin înghețarea unor bugete ministeriale. Dar aceste măsuri ar putea fi inversate de orice guvern creat, în timp ce măsuri suplimentare ar fi necesare pentru a menține deficitul pe drumul cel bun, a spus Le Maire în scrisoarea adresată parlamentarilor.