Presiunile deflaţioniste din China s-au intensificat. Investitorii aşteaptă un pachet mai agresiv de stimulente fiscale 

Redacția Digi Economic Data publicării:
economie china
sursa: shutterstock.com/

Presiunile deflaţioniste din China s-au intensificat în septembrie, preţurile de consum şi ale fabricilor fiind mai slabe decât se preconiza, subliniind apelurile adresate Beijingului de a oferi un pachet mai amplu de măsuri pentru relansarea economiei.

Datele mai slabe vin în timp ce pieţele volatile din China aşteaptă informaţii mai detaliate privind planurile Beijingului, după o conferinţă de presă a Ministerului de Finanţe de sâmbătă, care a promis mai multe cheltuieli, dar a oferit puţine cifre noi, potrivit Financial Times.

Indicele preţurilor de consum din China a crescut cu 0,4% în septembrie, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Național de Statistică, sub estimările analiștilor dintr-un sondaj Bloomberg care preconizau o creștere de 0,6%.

Indicele preţurilor de producţie a scăzut cu 2,8% față de anul trecut, comparativ cu previziunile analiştilor privind de minus 2,6%. Scăderea s-a accelerat de la 1,8% în august şi a fost cea mai abruptă din ultimele şase luni.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că inflaţia de consum a fost susţinută de creşterea preţurilor la alimente, care au fost afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile şi de cererea sezonieră înainte de Săptămâna de Aur, care a început pe 1 octombrie.

Datele slabe privind inflaţia subliniază modul în care economia Chinei suferă din cauza presiunilor deflaţioniste generate de criza imobiliară profundă care a afectat cererea gospodăriilor.

Economiștii se așteaptă ca PIB-ul Chinei pentru trimestrul al treilea să fi crescut sub ținta oficială de 5% pe an stabilită de Beijing.

Analiștii au avertizat că, dacă creșterea încetinește în continuare și motorul exporturilor din China începe să întâmpine mai multe obstacole, precum protecționismul din partea partenerilor comerciali importanți, factorii de decizie politică vor trebui să ia măsuri suplimentare.

Investitorii așteaptă ca Beijingul să detalieze planurile suplimentare de cheltuieli fiscale pentru a susține stimulentele monetare, dar au fost dezamăgiți de lipsa de detalii în anunțurile ulterioare ale executivului.

Atenția se îndreaptă acum către următoarea reuniune a Congresului Național al Poporului, parlamentul chinez, care trebuie să aprobe tehnic orice planuri suplimentare de cheltuieli. O reuniune este așteptată în săptămânile următoare.

Biroul de statistică a declarat că prețurile mai scăzute de producție au fost determinate de industria siderugică, în scădere cu 11% față de anul trecut, și de industriile de prelucrare a petrolului, cărbunelui și altor combustibili, în scădere cu 9,4%. În ceea ce privește prețurile de consum, prețul „mașinilor cu energie nouă" — vehicule electrice — și al mașinilor cu motoare tradiționale a scăzut cu 6,9% și, respectiv, cu 6,1%.

Piața auto din China este caracterizată de o concurență acerbă și de o capacitate în exces, ceea ce a determinat mulți producători să crească exporturile la prețuri mici.